As a boy, Sanders was much influenced by b
时间:2024-03-12 01:00:53 栏目:学习方法
题目内容:
As a boy, Sanders was much influenced by books about the sea, but by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor. His father was a doctor. So he was often with the doctors and got along very well with them. When he was fourteen, he was already hanging around the hospital where he was supposed to be helping to clean the medicine bottles, but was actually trying to listen to the doctors’ conversations with patients in the next room.
During the war Sanders served in the army as a surgeon(外科医生). “That was the happiest time of my life. I was dealing with real sufferers and on the whole making a success of my job.” In Rhodes he taught the country people simple facts about medicine. He saw himself as a life-saver. He had proved his skill to himself and had a firm belief that he could serve those who lived simply, and were dependent upon him. Thus, while in a position to tell them what to do he could feel he was serving them.
After the war, he married and set up a practice deep in the countryside, working under an old doctor who hated the sight of blood. This gave the younger man plenty of opportunities (机会) to go on working as a life-saver.
小题1:When he was a small boy, books about the sea had made Sanders want to be ___.
A.a surgeon
B.an army man
C.a sailor
D.a life-saver小题2:At the age of 14, Sanders ___.
A.worked as a doctor by cleaning the medicine bottles
B.met some doctors who were very friendly to him
C.was interested in talking with patients
D.remained together with the doctors小题3:Having proved his skill to himself, Sanders ___.
A.wanted to live a simple life like a countryman
B.came to realize that he was really working for his countrymen
C.taught himself life-saving
D.was highly respected by the old doctor小题4:When the war was over, he ___.
A.learned from an old doctor because he was popular
B.started to hate the sight of blood while working
C.served the countrymen under an old doctor who needed someone to help him
D.had few chances to be a “life-saver” because he was younger
最佳答案:
小题1:C
小题2:D
小题3:B
小题4:C
答案解析:
文章介绍了Sanders从学医到战争中为国家服务,战争后还继续为国家服务的故事。
小题1:推理题:从第一段的句子:but by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor.说明他想成为医生不想做水手了,推断以前是想做水手的。选C
小题2:细节题:从第一段的句子His father was a doctor. So he was often with the doctors and got along very well with them.可知他在14岁的时候和医生在一起。答案是D
小题3:推理题:从第二段的句子He had proved his skill to himself and had a firm belief that he could serve those who lived simply, and were dependent upon him.看出他是为国民服务。选B
小题4:推理题:从第三段的句子working under an old doctor who hated the sight of blood.看出这个老医生怕血,需要别人帮助。Sanders就是在他的手下工作为国家服务。选C
点评:本文考查推理题为主,推理题可以在文章中找到与答案有关的信息或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅