> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Our bedroom has no full-length mirror. The

时间:2024-03-10 06:35:59 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Our bedroom has no full-length mirror. The」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/389266.html
题目内容:

Our bedroom has no full-length mirror. There is one at the canteen entrance. I always cherish a secret desire to take a glance before it at myself in a beautiful new dress. However, each time when it comes to the fulfillment, I get seized with such an uneasiness that I literally stagger(踉跄) away—backing out at the critical moment.

At the root of it is my lack of confidence by which I have been enslaved since childhood. It embarrasses me at the mildest praise, crushes my utmost efforts to say “No”, and prevents me from asking my parents for one cent more than necessary. Among other things, lack of confidence has wormed its way into my love of piano.

At the age of 14, one Sunday morning, I was woken up by a resounding hymn(洪亮的圣歌). Tracing that call of God into a neighboring church, I found myself deeply attracted by the melody of a piano—something beyond the means of my parents. To make it worse, people say a pianist is supposed to have music in the blood, but I believe I had none from my engineer father and technician mother. For days on end, I kept thinking of nothing else. I had a dream.

It wasn’t a dream after gold, which made some of my close friends to engage in business as self-employed traders or street peddlers. I was sometimes dazzled by their gold rings or elegant necklaces behind which, however, I seemed to catch sight of skeletons in their cupboards and was frightened away from the craze for fortunate. Out of despair, I kept it to myself, lack of confidence weighing heavy on me. I could do nothing but turn to my dream for comfort, for courage to aim high and wish for the impossible. I was convinced that before I could afford anything expensive (to me, it was a piano), I should climb up the academic ladder as high as possible.

For the next nine years, I carefully held back my desire for music to keep my search for learning, especially in English studies. My efforts were so rewarding that I went successfully through high school and college in my hometown. When I received the admission notice for a second degree course at a famous university in Beijing, the national capital, tears welled up in my eyes. I knew my command of English was my wealth, for I might make a deal with a pianist who would give me access to his piano in exchange for English lessons. And that has come true!

To this day, whenever I lay my fingers on the snow-white keyboard, ready for a melody, I still feel shy. I am quite aware of my limited music talent, but as a shy dreamer, I have found my way to success.

小题1:According to the first two paragraphs, we can learn that the writer is __________.

A.helpless

B.shy

C.honest

D.considerate小题2: Why did the writer say her desire for the piano was a dream in the third paragraph?

a. Her parents couldn’t afford a piano.

b. Her parents didn’t want her to engage in music.

c. She thought she had no gift for music.

d. She could do nothing but accept the reality.

A.a, b

B.c, d

C.a, c

D.b, d小题3: How did the writer make her dream of playing the piano come true?

A.She turned to her friends for financial aid.

B.She taught English in exchange for piano lessons.

C.She was admitted to a university for a second degree course in music.

D.She earned money by doing a part-time job to pay for her piano lessons.小题4: What can we learn from the writer’s example?

A.Wealth always comes after a great effort.

B.Confidence is a key factor in success.

C.We should be academically successful before other achievements.

D.We should make every effort to turn a dream into reality.

最佳答案:

小题1:B

小题2:C

小题3:B

小题4:D

答案解析:

文章介绍作者是个害羞的孩子,但是对钢琴的梦想使她努力学习,然后教英语做为钢琴课的交换来实现钢琴的梦想,通过她的努力,最终有了回报。

小题1:细节题:从第二段的描写:At the root of it is my lack of confidence by which I have been enslaved since childhood. It embarrasses me at the mildest praise, crushes my utmost efforts to say “No”, and prevents me from asking my parents for one cent more than necessary.可知作者是很害羞的,选B

小题2:细节题:从第三段的句子:something beyond the means of my parents. To make it worse, people say a pianist is supposed to have music in the blood, but I believe I had none from my engineer father and technician mother. 可知作者认为她对钢琴的渴望是个梦想,选C

小题3:细节题:从倒数第二段的句子:for I might make a deal with a pianist who would give me access to his piano in exchange for English lessons. 可知作者通过教英语做为钢琴课的交换来实现钢琴的梦想,选B

小题4:推理题:从最后一段的句子:I am quite aware of my limited music talent, but as a shy dreamer, I have found my way to success.可知通过作者的例子我们知道我们应该努力把梦想变成现实。选D

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。