> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

William Henry Bragg was born at Westward,C

时间:2024-03-10 01:48:42 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「William Henry Bragg was born at Westward,C」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/382565.html
题目内容:

William Henry Bragg was born at Westward,Cumberland,on July 2,1862.He was educated at Market Harboroagh Grammar School and afterwards at King William’s College,Isle of Man.Elected as a minor scholar of Trinity College,Cambridge,in 1881,he studied mathematics under the well­known teacher,Dr E.J.Routh.He studied physics in the Cavendish Laboratory during a part of 1885,and at the end of that year he was elected to the Professorship of Mathematics and Physics in the University of Adelaide,South Australia.

His research interests dealt with a great many fields and he was skilled at picking up a subject,almost casually,making an important contribution,and then dropping it again.However,the work of Bragg and his son Lawrence in 1913~1914 founded a new branch of science of the greatest importance and significance,the analysis of the crystal structure by means of X­rays.It is true that the use of X­rays as an instrument for the systematic revelation of the way in which crystals are built was entirely due to the Braggs.This was recognized by the award of the Nobel Prize jointly to father and son in 1915.

He was an honorary Doctor of some sixteen universities,and a member of the leading foreign societies.Many other medals and awards were bestowed upon him among which may be mentioned the Rumford Medal in 1916 and the Copley Medal (its premier award) in 1930.

He was the author of many books,including Studies in Radioactivity,X­Rays and Crystal Structure,The World of Sound,Concerning the Nature of Things,Old Trades and New Knowledge,An Introduction to Crystal Analysis,and The Universe of Light.His favorite hobby was golf.After a life of astonishing productiveness,Sir William Bragg died on March 10,1942.

小题1:William Henry Bragg was awarded the Nobel Prize because________.

A.he succeeded in using X­rays to find out the crystal structure

B.he was the first to use X­rays to help to do his experiment

C.he determined to learn everything well and then gave them up

D.he was successful in his research work with the help of his son小题2:According to this passage,William Henry Bragg was interested in all the subjects EXCEPT________.

A.mathematics

B.physics

C.medicine

D.sports小题3:Which one of the following is TRUE according to this passage?

A.Bragg became a professor in the University of Adelaide in 1885.

B.Bragg won the Rumford Medal and the Copley Medal in the same year.

C.Bragg gained great achievements in many fields,including society.

D.Bragg and Lawrence wrote the book X­Rays and Crystal Structure.小题4:Which of the following is the best title for this passage?

A.William Henry Bragg’s Productive Life

B.William Henry Bragg:A Famous Author

C.Bragg and His Son—Two Great Scientists

D.X­rays and the Crystal Structure

最佳答案:

小题1:A

小题2:C

小题3:A

小题4:A

答案解析:

小题1: A

解析 细节理解题。根据第二段最后两句可知,Bragg和他的儿子用X光成功地发现了水晶的结构,这正是他被授予诺贝尔奖的原因。

小题2: C

解析 细节理解题。根据第一段中提到的他对数学的学习、第二段中他对晶体结构的研究和最后一段中他喜欢打高尔夫球可知,他对数学、物理和体育都有一定的兴趣。文中并没提及他对医药感兴趣。

小题3: A

解析 细节理解题。由文章第一段最后一句可知,Bragg在1885年成为了阿德莱德大学的一名教授,故A项正确。

小题4: A

解析 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了William Henry Bragg富有成果、多产的一生。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。