第二部分:阅读理解(第一节 20小题; 第二节 5小题;每小题2分,满分50分)第一
时间:2024-04-24 18:46:26 栏目:学习方法
题目内容:
第二部分:阅读理解(第一节 20小题; 第二节 5小题;每小题2分,满分50分)
第一节,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
My grandfather was a teacher. He was the headmaster of a school for boys between thirteen and eighteen. I know that he was a kind and gentle man at heart, because when I was young, he gave me presents, and seated me on his knee, and told me stories. But I believe the boys at his school were afraid of him.
At school, when he walked into a room full of noisy boys, there was silence at once. When he looked at a boy with a certain look in his eyes, the boy went red in the face, and looked down at his shoes. If a boy brought him poor, careless work that was not the best the boy could do, my grandfather would pick up the boy’s book and throw it across the room, shouting, “Do it all again, and bring it back to me in the morning!” If the boy was late, or if he forgot to bring the work, he had to do it again, and again, and yet again. My grandfather never forgot.
He was a very different man at school from the man I saw day by day in his own home.
1. I knew my grandfather was kind and gentle, because _________
A.he was a teacher.
B.he let me sit on his knee and told me stories.
C.he told me stories about how kind he was
D.he was the headmaster of a school
2. When he looked at a boy in a certain way, the boy ________
A.went red and could not return my grandfather’s look
B.looked back at my grandfather’s red face
C. looked at his shoes to see if they were dirty.
D. went red in the face because his shoes were dirty.
3.When he received poor work, my grandfather _______.
A.would become very angry.
B.threw the work on the floor, and shouted across the room
C.threw the book at the boy.
D.went red in the face
4.He was a different man at home because ________.
A.he didn’t get angry at home as he did at school.
B.he was not as gentle at home
C.he didn’t throw books about at school like he did at home
D.he did not get angry at home.
最佳答案:
小题1:B
小题2:A
小题3:A
小题4:A
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅