> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Far from the land of Antarctica, a huge sh

时间:2024-04-24 06:12:48 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Far from the land of Antarctica, a huge sh」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/480180.html
题目内容:

Far from the land of Antarctica, a huge shelf of ice meets the ocean. At the underside of the shelf there lives a small fish, the Antarctic cod.

For forty years scientists have been curious about that fish. How does it live where most fish would freeze to death? It must have some secret. The Antarctic is not a comfortable place to work and research has been slow. Now it seems we have an answer.

Research was begun by cutting holes in the ice and catching the fish. Scientists studied the fish’s blood and measured its freezing point.

The fish were taken from seawater that had a temperature of -1.88℃ and many tiny pieces of ice floating in it. The blood of the fish did not begin to freeze until its temperature was lowered to -2.05℃. That small difference is enough for the fish to live at the freezing temperature of the ice-salt mixture.

The scientists’ next research job was clear: Find out what in the fish’s blood kept it from freezing. Their search led to some really strange thing made up of a protein(蛋白质) never before seen in the blood of a fish. When it was removed, the blood froze at seawater temperature. When it was put back, the blood again had its antifreeze quality and a lowered freezing point.

Study showed that it is an unusual kind of protein. It has many small sugar molecules(分子) held in special positions within each big protein molecules. Because of its sugar content, it is called a glycoprotein. So it has come to be called the antifreeze fish glycoprotein, or AFGP.

49. What is the text mainly about?

A. The terrible conditions in the Antarctic. B. A special fish living in freezing waters.

C. The ice shelf around Antarctic. D. Protection of the Antarctic cod.

50. Why can the Antarctic cod live at the freezing temperature?

A. The seawater has a temperature of -1.88℃.

B. It loves to live in the ice-salt mixture.

C. A special protein keeps it from freezing.

D. Its blood has a temperature lower than -2.05℃.

51. What does the underlined word “it” in Paragraph 5 refer to?

A. A type of ice-salt mixture. B. A newly found protein.

C. Fish blood. D. Sugar molecule.

52. What does “glycol” in the underlined word “glycoprotein” in the last paragraph mean?

A. sugar B. ice C. blood D. molecule

最佳答案:

49-52 BCBA

答案解析:

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。