第二部分阅读理解(共两节,满分40分)(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列
时间:2024-04-24 03:17:41 栏目:学习方法
题目内容:
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
Cao Min couldn’t believe she was experiencing exactly what she had seen years ago in the film “Titanic”.
Cao and her two children from Anhui Province were traveling on board the “Liaoludu 7” on February 22.They were among the first people on the ship who were rescued by lifeboats.Cao’s one-year-old son was the youngest passenger on board.
The “Liaoludu 7” was traveling in the Bohai Straits from Lvshun in Liaoning Province to the port city of Longkou in Shandong Province.It suddenly lost its power at 2:30 pm and tilted(倾斜)on its side.With 81 people on board, the ferry(渡船)began to sink.
“I was so scared that my legs couldn’t move forward.They kept shaking even when I was asked to jump onto a lifeboat,” Cao recalled.
Upon receiving the may•day appeal(紧急呼救), China Marine Search and Rescue Centre immediately informed the State Council.The center sent eight lifeboats to the sinking ship and asked for help from the Ministry of Agriculture, the Navy and nearby fishing boats.
After more than four hours of fighting strong winds and freezing ocean water, the passengers were rescued.All but four survived.These four died after spending too long time in the freezing waters, according to a spokesperson for the Beijing-based center.
46.According to the passage, which of the following is TRUE?
A.The film “Titanic” had been on show again in Shanghai.
B.Cao’s two-year-old son was the youngest passenger on board.
C.“Liaoludu 7” with all passengers on board survived.
D.The ferry began to sink on the way to the port of Shangdong Province.
47.The underlined word “scared” in paragraph 4 means “__________” in English.
A.anxious
B.unfortunate
C.frightened
D.disappointed
48.From the passage we can infer that __________.
A.China Marine Search and Rescue Centre quickly carried out the rescue task
B.the center sent eight lifeboats and asked for help from the United Nations
C.the passengers were fighting strong winds and freezing ocean water for one hour
D.the ferry sank into the sea immediately it tilted on its side at 2:30 pm
最佳答案:
46—48 DCA
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅