I’ve loved my mother’s desk since I was ju
时间:2024-04-18 17:40:37 栏目:学习方法
题目内容:
I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens and white paper, I decided that the act of writing must be the most wonderful thing in the world.
Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”
I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.
They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface”.
As years passed and I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.
I posted the letter and waited for her answer, none came.
My hope turned to disappointment, then little interest and, finally, peace. It seemed that nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.
Now the present of her desk told me that she was pleased that writing was my chosen work though she’d never been able to. I cleaned the desk carefully and found some papers inside — a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.
Give me an answer, my letter asks, in any way you choose, Mother, you always chose the act that speaks louder than words.
小题1:The writer began to love her mother’s desk _______.
A.after Mother died
B.before she became a writer
C.when she was a child
D.when mother gave it to her小题2:The passage shows that _______.
A.Mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter
B.Mother was too serious about everything her daughter had done
C.Mother cared much about her daughter in words
D.Mother wrote to her daughter in careful words.小题3: The world “gulf” in the passage means _______.
A.deep understanding between the old and the young.
B.different ideas between the mother and the daughter.
C.free talks between mother and daughter.
D.part of the sea going far in land.小题4:What did Mother do with her daughter’s letter asking for forgiveness?
A.She had never received the letter.
B.For years, she often talked about the letter.
C.She didn’t forgive her daughter at all in all her life.
D.She read the letter again and again till she died.小题5: What’s the best title of the passage?
A.My letter to Mother
B.Mother and Children
C.My Mother’s Desk
D.Talks between Mother and me.
最佳答案:
小题1:C
小题1:A
小题1:B
小题1:D
小题1:C
答案解析:
小题1:根据I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters.描述,可知选C.
小题1:根据I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.及下文描述,可知这位母亲外表冷漠,但是内心对她的女儿很好.故选A.
小题1:根据I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface”.及下文描述,可知这个单词指的是母女的分歧,故选B.
小题1:根据and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.可知这封信她的母亲读过很多次,故选D.
小题1:这篇短文中的主线就是母亲的一张桌子,通过这张桌子作者描述了自己从小到大和母亲的相处,故选C,母亲的桌子.
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅