I still remember the day when my mom said,
时间:2024-04-18 06:18:07 栏目:学习方法
题目内容:
I still remember the day when my mom said, “Let’s get you some new clothes.” You can imagine that to any little girl that would mean the world, but to me it meant the universe, because we were not very rich. After she said that, all I could think about was what kinds of clothes I would choose. To my surprise, my mom allowed me to pick out three dresses: a pink one, a blue one and a yellow one. The yellow one was my favorite.
I had a best friend named Seema, whose family was even poorer than ours. We played and studied together, and spent the best days of our childhood laughing at the silly stories we made up. I was excited to show her my three beautiful new dresses. She loved them all and was happy for me, but tearfully explained to me that her father could only afford to buy her clothes for her birthday. I felt sorry, and then did something that surprised even myself: I asked her to pick out one of my dresses for herself. To my disappointment, she picked up my favorite—the yellow one. Please remember, I was only seven years. My heart almost popped out (跳出) of my chest. But as she held it against her body, and I saw how brightly she smiled, I stopped feeling any hurt. I told her it looked lovely on her.
I’ll always remember Seema’s smile, and how at that moment nothing mattered more. When you value your friendships, nothing else matters! We’re still best friends today.
小题1:Why did the new clothes mean the universe to the author?
A.She loved dressing up more than anything else.
B.She thought they would make her more beautiful.
C.Her family was poor, and new clothes were very rare.
D.Her mother only bought her new clothes for her birthday.小题2:The author let Seema pick out one of her dresses because she wanted to _______.
A.show her pity for Seema’s family
B.show off her family’s wealth
C.make Seema become her best friend
D.exchange it with Seema’s dress小题3:When Seema chose the yellow dress, the author was disappointed because ________.
A.she was not generous
B.she didn’t expert to lose her favorite dress
C.Seema chose her favorite dress on purpose
D.Seema was careless about her feelings小题4:What can we conclude from the passage?
A.Getting a best friend means losing other things.
B.Being generous is not easy.
C.Children like sharing their favorite things.
D.Friendship is precious (珍贵的).
最佳答案:
小题1:C
小题2:A
小题3:B
小题4:D
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅