第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的四
时间:2024-04-17 22:45:23 栏目:学习方法
题目内容:
第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
When I worked in Swaziland, one day we went to an orphanage (孤儿院).There we found a beautiful little girl named Tanzile.I gave her a sweet and she said something back to me in Si-swati, which the nurse next to me translated, “She wants another one — to give to her little sister.” I said “of course”.When we were going to leave, we passed by Tanzile’s house to say goodbye.To our surprise she seemed to be holding on to that extra sweet I had given her.I remember saying to the nurse “this little darling is clever — she has taken two for herself.”
But the nurse told us, “Tanzile is 7 now.Two years ago her mum and dad both died of AIDS.She was separated from her sister who was three at the time.Tanzile has not laid eyes on her since.But from then on whenever Tanzile receives anything from anyone, including food — she refuses to accept it, unless they give her two.” In fact, in the little mud hut where she lives, we find a pile of old things which she has been collecting to give to her sister one day.
People sometimes look at faces of African children and think that they are somehow different from our kids — that somehow they don’t feel pain or love.But that is not true.Their pain is deep.And so is their love.I can still remember the nurse trying to convince her that “if someone gives you food, you must accept it — even if it is only one piece and not two — for your own health.” And it was so hard for us to keep the tears from our eyes as she shook her head.Her hope and her love was all that she had.It mattered more than anything else.When I returned home that day, I was shocked to find that this was not an isolated story but others in the hospital knew of orphans just like Tanzile — waiting with a little pile of things in their hut, for their lovers who they haven’t seen so long.
I think of that old song — “when we’re hungry, love will keep us alive.”
56.From the passage we can learn Tanzile.
A.is very clever
B.knows her sister has died
C.has stored a lot for her sister
D.doesn’t like sweets
57.How old was her sister when the author met with Tanzile?
A.Three years old.
B.Four years old.
C.Five years old.
D.Six years old.
58.What has the author learned from her experience in Africa?
A.Love is more important in life than anything else.
B.African children are different in a way.
C.African children should be treated fairly.
D.We should express our love in time.
59.The best title for the passage would be.
A.Give every child two sweets
B.Tanzile’s love for her sister
C.One for my sister
D.Change your attitude to African children
最佳答案:
小题1:C
小题2:C
小题3:A
小题4:C
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅