Most, if not all, Chinese have become rich
时间:2024-04-17 21:24:00 栏目:学习方法
题目内容:
Most, if not all, Chinese have become richer thanks to 28 years of reform and opening up. But are we any happier?
Various surveys attempt to answer this question. Though experts have presented varying percentages based on different standards, their answers tend to find we are generally happier, and the number of optimists rises each year. The Chinese Academy of Social Sciences’ 2006 Blue Book on social progress says 70 per cent of rural and urban citizens surveyed in 2005 reported a feeling of happiness and were optimistic about their futures.
But each survey shows a worrisome fact that 10 per cent, at the lowest, of citizens were not content with their lives or not hopeful about the future. We cannot be content with the fact that at least 130 million of our countrymen are not happy.
Although a sense of happiness remains a luxury(奢望)for many of our countrymen because of poverty, we agree wealth is not the only factor of happiness. For most of us, except the extremely rich and naturally born optimists, there simply are too many variables (可变物) that may kill the feeling of happiness. These include, but are not limited to, rising housing prices, tight and instable job market, back-breaking schooling expenses and medical bills.
The most common one, however, is a low sense of security (安全). Some experts pointed that in the low-and-middle income group there was too much uncertainty regarding employment, income, housing, medical situations, and education. How can you feel happy when you always have to prepare yourself for the unexpected?
It may be beyond the government’s reach, not to mention duty, to guarantee (保证) higher income for every citizen. But it does have a burden to create an environment where all citizens can feel a reasonable level of security.
小题1:From the second paragraph we learn _____________________.
A.70 % of Chinese people feel happy and optimistic about their future
B.the data and the conclusions of the surveys are the same
C.the surveys about the sense of happiness were carried out in 2006
D.the purpose of the surveys is to find out the percentage of rich people小题2:The following factors of happiness are mentioned in the passage EXCEPT _________.
A.security
B.environment
C.wealth
D.employment小题3:The underlined word “countrymen” in Paragraph 3 refers to ___________.
A.people from the countryside
B.people from cities
C.people from all countries
D.Chinese citizens小题4: According to the passage, the author tends to hold the view that _________.
A.the wealthier we get, the happier we become
B.though we get wealthier, we do not feel happier
C.it is the government’s duty to raise every citizen’s income
D.the government should make sure all citizens feel a good level of security
最佳答案:
小题1:A
小题2:B
小题3:D
小题4:D
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅