My husband can plan wonderful surprise cel
时间:2024-03-13 22:26:17 栏目:学习方法
题目内容:
My husband can plan wonderful surprise celebrations for me.Recently,however,I told him I didn’t want him to plan one for my upcoming birthday.
“Why?” he asked.
“I am embarrassed being the center of attention,” I quickly explained.
Later,I began to think more deeply about this reason. Then I remembered the surprise celebration I had planned for my friend Nancy on her 60th birthday. We were roommates on a threeweek tour following the Silk Road on those famous steppes (大草原)—and through the mountains—of central Asia.
That afternoon we had arrived at our hotel in Samarkand,Uzbekistan. The young man at the hotel desk told me about a bakery about 10 minutes away. After giving me detailed directions,he added,“Your nose will let you know when you arrive there.”
The temperature was 40 ℃.Soon,my_olfaction proved to be an unfailing guide. Outside the bakery,a delicious smell greeted me.
There were several kinds of breads,cookies,and cakes on display. There were also beautiful iced cakes. I chose a cake topped with powdered sugar.
Later at the Karim Bek Restaurant,Nancy didn’t see the young waiter walk up the steps with the cake.When I began singing“Happy Birthday,”everyone at our table—except Nancy—joined in.
It took her a moment to realize what was happening. Then the grinning (咧嘴笑的) guest of honor thanked me,blew out the candles on the cake,and ate three pieces of it.
Today,after reliving this experience in my mind,I told my husband to ignore my request.I now understand what a surprise party is about:It is not about having a surprise party but rather the delight in giving it. That is what brings the satisfying joy.
小题1:Why did the author go to the bakery?
A.To get some bread for her journey.
B.To experience the local taste in Samarkand.
C.To buy a birthday cake for her friend.
D.To eat some iced cakes to cool herself down.小题2:The underlined words “my olfaction” in Paragraph 7 most probably refer to________.
A.the waiter at the hotel
B.the author’s sense of smell
C.the author’s friend
D.the author’s map小题3:The party held at the Karim Bek Restaurant was________.
A.very successful
B.a little simple
C.quite boring
D.too noisy小题4:From the last paragraph we learn that now the author________.
A.becomes less interested in surprise parties
B.thinks surprise parties are embarrassing
C.enjoys giving others surprises
D.realizes the true meaning of surprise parties小题5:From the passage,we can NOT infer that________.
A.the author’s birthday is coming
B.the author’s husband loves her very much
C.the author and Nancy have been roommates for three weeks
D.the author has already spent her 60th birthday
最佳答案:
小题1:C
小题2:B
小题3:A
小题4:D
小题5:D
答案解析:
作者回忆了在旅途中为同行的朋友举办的一个惊喜生日派对,并从中认识到惊喜派对的真正意义。
小题1:C细节理解题。根据倒数第四段的I chose a cake topped with powdered sugar及倒数第三段的When I began...joined in可知,作者去面包房是为了给她的朋友买生日蛋糕。
小题2:B 词义猜测题。根据第六段末句Your nose will let you know when you arrive there和第七段的Outside the bakery,a delicious smell greeted me可推断,olfaction可能指嗅觉。作者借助嗅觉找到了面包房。
小题3:A 推理判断题。根据倒数第二段以及最后一段作者对惊喜派对态度的转变可以推断,那天的生日派对非常成功。
小题4:D 细节理解题。根据最后一段第二句I now understand what a surprise party is about可知,作者最后悟出了惊喜派对的真正意义。
小题5:D 细节推断题。由第一段“I told him I didn’t want...my upoming birthday.”推知“我”的生日就要到了。“丈夫”总会在生日时给“我”惊喜,可见“丈夫”很爱“我”,A、B均可推知;由第五段首句可知,C正确;D在原文中无法推断。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅