I recall my mother’s voice which called me
时间:2024-03-13 10:10:13 栏目:学习方法
题目内容:
I recall my mother’s voice which called me to order, and often ended with some strong proverb to express the gravity of the wrong done. It was common practice for my mother to send me off soul-searching with a proverb.
Of the many interactions I had with my mother those many years ago, one stands out with clarity. I remember the occasion when Mother sent me to the main road, about twenty yards away from the farmhouse, to invite a passing group of seasonal work-seekers home for a meal. She instructed me to take a container along and collect dry cow dung (牛粪) for making a fire. I was then to prepare the meal for the group of work-seekers.
The thought of making an open fire outside at midday, cooking in a large three-legged pot in that high heat, was enough to upset even an angel. I did not manage to hide my feelings from my mother, and after serving the group, she called me to the balcony, where she usually sat to attend to her sewing (缝纫).
Looking straight into my eyes, she said, “Tsholofelo, why were you so unhappy when I requested you to prepare a meal for those poor people?” Despite my attempt to deny her allegation (断言), and using the heat of the fire and the sun as an excuse for my alleged behavior, Mother, giving me a firm look, said, “A foot has no nose.” It means, “You can’t detect what trouble may lie ahead of you.” Had I denied the group of people a meal, it may have happened that, in my travels some time in the future, I found myself at the mercy of those very individuals. As if that was not enough to shame me, Mother continued, “A person is a person because of another person.”
小题1:We learn from the passage that Tsholofelo’s mother often _____.
A.quoted proverbs when she was talking with others
B.asked Tsholofelo to read more proverbs
C.collected proverbs in her spare time
D.used proverbs to teach Tsholofelo小题2:What was Tsholofelo’s attitude towards the meal?
A.Unwilling.
B.Interested.
C.Critical.
D.Unconcerned.小题3:The atmosphere on the balcony was probably _____.
A.very strange
B.a bit tense
C.quite lively
D.pretty relaxed小题4:According to the passage, Tsholofelo’s mother seemed to hope Tsholofelo could be _____.
A.flexible and creative
B.sincere and honest
C.active and confident
D.sympathetic and helpful
最佳答案:
小题1:D
小题1:A
小题1:B
小题1:D
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅