When I was in the third grade, I was picke
时间:2024-03-13 02:57:44 栏目:学习方法
题目内容:
When I was in the third grade, I was picked to be the princess in the school play. For weeks my mother had helped me practice my lines. But once on stage, every word disappeared from my head. Then my teacher told me she had written a narrator's part for the play, and asked me to change roles. Though I didn't tell my mother what had happened that day, she sensed my unhappiness and asked if I wanted to take a walk in the yard. It was a lovely spring day. We could see dandelions(蒲公英)popping through the grass in bunches, as if a painter had touched our landscape with bits of gold. I watched my mother carelessly bend down by one of the bunches. "I think I am going to dig up all these weeds," she said. "From now on, we'll have only roses in this garden." "But I like dandelions," I protested. "All flowers are beautiful-even dandelions!" My mother looked at me seriously. "Yes, every flower gives pleasure in its own way, doesn't it?" she asked thoughtfully. I nodded. "And that is true of people, too," she added. When I realized that she had guessed my pain, I started to cry and told her the fact. “But you will be a beautiful narrator,” she said, reminding me of how much I loved to read stories aloud to her. Over the next few weeks, with her continuous encouragement, I learned to take pride in the role. The big day finally came. A few minutes before the play, my teacher came over to me. “Your mother asked me to give this to you,” she said, handing me a dandelion. After the play, I took home the flower, laughing that I was perhaps the only person who would keep such a weed.
小题1:The girl did not play the role of the princess mainly because_____
A.she felt nervous on the stage.
B.she lost her interest in that role.
C.she preferred the role of the narrator
D.she had difficulty memorizing her words小题2:Why did the mother suggest a walk in the garden?
A.To remove the dandelions
B.To enjoy the garden scene
C.to help her daughter with the play.
D.to have a talk with her daughter.小题3:What is the main idea of the story?
A.Everybody can find his or her own way to success.
B.Everybody should learn to play different roles
C.Everybody has his or her own value in the world.
D.Everybody has some unforgettable memory.
最佳答案:
小题1:A
小题2:D
小题3:C
答案解析:
妈妈通过蒲公英故事告诉我每个人都有自己存在的价值。
小题1:推理题。根据第一段第二行But once on stage, every word disappeared from my head.说明她太紧张了。
小题2:细节题。根据第一段第四行she sensed my unhappiness and asked if I wanted to take a walk in the yard.
小题3:主旨大意题。通读全文可知妈妈通过那样的一个故事告诉我每个人都有自己存在的价值。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅