> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Chinese writer Mo Yan has won the 2012 Nob

时间:2024-03-12 13:52:52 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Chinese writer Mo Yan has won the 2012 Nob」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/420533.html
题目内容:

Chinese writer Mo Yan has won the 2012 Nobel Prize in Literature, announced the Swedish Academy in Stockholm on Thursday.The win makes Mo Yan the first Chinese citizen to win the Nobel in its 111-year history.Informed of his win today, the author, who was having dinner at home, was “overjoyed and scared".

Born in 1955 to parents who were farmers, Mo Yan-a pen name for Guan Moye, grew up in Gaomi in Shandong province in eastern China. At the age of 12, he left school to work, first in agriculture, later in a factory. In 1976, he joined the army and during this time began to study literature and writing.

He published his first book in 1981, but found literary success in 1987 with Hong Gaoliang Jiazu, which was successfully filmed in the same year, directed by famous Chinese director Zhang Yimou. In his writing, Mo Yan draws on his youthful experiences and on settings in the province of his birth and his works show the life of Chinese people as well as the country's unique culture and folk customs.Mo Yan is known as a prolific(多产的)writer.In addition to his novels, he has published many short stories and essays on various topics. Despite his social criticism, he is seen in his homeland as one of the most famous contemporary authors.Dozens of his works have been translated into English, French, Japanese and many other languages.

The awarding ceremony will be held on December 10.The winner will win a medal, a personal diploma and a cash award of about $l million.

小题1:Mo Yan developed his ability for writing when he was _.

A.on a farm

B.in a factory

C.in the army

D.in a school小题2:One of Mo Yan's characteristics of writing is that he ________.

A.explains difficult matters in simple words

B.focuses on social problems in the country

C.describes his characters in a unique way

D.writes about topics he is familiar with小题3:What's the best title for this passage?

A.How Mo Yan Gets Nobel Prize

B.Mo Yan Wins Nobel Prize in Literature

C.An Introduction to Nobel Prize

D.A World Famous Writer, Mo Yan

最佳答案:

小题1:C

小题2:D

小题3:A

答案解析:

本文是一篇人物传记。文章介绍了莫言的生平及创作的主要作品。

小题1:C考查细节理解。根据文章第二段中的In 1976, he joined the army and during this time began to study literature and writing.可知,他在部队开始学习文学和写作。故选C。

小题2:D考查推理判断。根据文章第三段中的Mo Yan draws on his youthful experiences and on settings in the province of his birth可知,莫言以他年轻时的经历和他的出生地为背景写作,表明他写的是他熟悉的东西。故选D。

小题3:A考查文章的标题。根据文章的整体内容可知,文章讲述的是莫言的生平。所以选A。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。