> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

My father had always been an alert(警觉的) ob

时间:2024-03-12 12:32:54 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「My father had always been an alert(警觉的) ob」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/419339.html
题目内容:

My father had always been an alert(警觉的) observer of human character. Within seconds of meeting someone, he could sum up their strengths and weaknesses. It was always a challenge to see if any of my boyfriends could pass Dad’s test. None did. Dad was always right---they didn’t pass my test either. After Dad died, I wondered how I’d figure it out on my own.

That’s when Jack arrived on the scene. He was different from any other guy I’d dated. He could sit for hours on the piano bench with my mother, discussing some composers. My brother Rick loudly announced that Jack wasn’t a turkey like the other guys I’d brought home. Jack passed my family’s test. But what about Dad’s?

Then came my mother’s birthday. The day he was supposed to drive, I got a call. “Don’t worry,” he said, “but I’ve been in an accident. I’m fine, but I need you to pick me up.”

When I got there, we rushed to a flower shop for something for Mom. “How about gardenias?” Jack said, pointing at a beautiful white corsage(胸花). The florist put the corsage in a box.

The entire ride, Jack was unusually quiet. “Are you all right?” I asked. “I’ve been doing a lot of thinking,” he said. “I might be moving.” Moving? Then he added, “Moving in with you.” I nearly put the car on the sidewalk. “What?” I asked. “I think we should get married,” he said. He told me he’d planned his proposal in a fancy restaurant, but after the accident, he decided to do it right away. “Yes,” I whispered. We both sat dumbfounded, tears running down our cheeks. I’d never known such a tender moment. If only Dad were here to give his final approval.

“Oh, let’s just go inside.” Jack laughed. My mother opened the door. “Happy Birthday!” we shouted. Jack handed the box to her. She opened it up. Suddenly, her eyes were filled with tears. “Mom, what’s wrong?” I asked. “I’m sorry,” she said, wiping her eyes. “This is only the second gardenia corsage I’ve ever received. I was given one years ago, long before you kids were born.” “From who?” I asked. “Your father,” Mom said. “He gave me one right before we were engaged.” My eyes locked on Jack’s as I blinked away(眨掉) tears. Dad’s test? I knew Jack had passed.

小题1:According to the text, we know the writer’s father was __________.

A.interested in observing things around

B.good at judging one’s character

C.strict with her boyfriend

D.fond of challenges小题2:What is the main idea of Paragraph 2?

A.Jack got the family’s approval except Dad’s.

B.Jack was different from any other boy.

C.Jack was getting on well with Mother.

D.Jack knew a lot about piano.小题3:The underlined word “proposal” in Paragraph 5 means __________.

A.piece of advice

B.wedding ceremony

C.celebration of birthday

D.offer of marriage小题4:On hearing “moving in with you”, the writer felt.

A.pleased

B.worried

C.surprised

D.disappointed小题5:Why did the writer’s mother cry?

A.The gift was the same as the one her husband gave her.

B.She had never received such a beautiful gift.

C.Her daughter found her life partner at last.

D.The gardenia corsage was too expensive.

最佳答案:

小题1:B

小题2:A

小题3:D

小题4:C

小题5:A

答案解析:

本文讲述了爸爸是一个善于判断别人性格的人,我的很多男朋友都没有通过他的考查,在父亲去世后面,Jack通过了父亲的考查。

小题1:B 细节题。根据文章1,2行My father had always been an alert(警觉的) observer of human character. Within seconds of meeting someone, he could sum up their strengths and weaknesses.说明父亲擅长判断人的性格。

小题2:A 细节题。根据第二段最后一句Jack passed my family’s test. But what about Dad’s?说明Jack通过了家人的考查。但是父亲已经去世了,他的考查不知道是否能够通过。故A正确。

小题3:D 推理题。根据he said. He told me he’d planned his proposal in a fancy restaurant, but after the accident, he decided to do it right away.说明他计划在饭店里向我求婚,故D正确。

小题4:C 推理题。根据The entire ride, Jack was unusually quiet. “Are you all right?” I asked. “I’ve been doing a lot of thinking,” he said. “I might be moving.” Moving? Then he added, “Moving in with you.” I nearly put the car on the sidewalk. “What?”说明这次的Jack表现得很不正常,很不平常。我对他的表现和说的话很惊讶。故C正确。

小题5:A 细节题。根据文章倒数4行I was given one years ago, long before you kids were born.” “From who?” I asked. “Your father,” Mom said. “He gave me one right before we were engaged.” My eyes locked on Jack’s as I blinked away(眨掉) tears. Dad’s test? I knew Jack had passed.说明Jack送给我妈妈的礼物和爸爸送的礼物一样。故A正确。

点评:本文讲述了爸爸是一个善于判断别人性格的人,我的很多男朋友都没有通过他的考查,在父亲去世后面,Jack通过了父亲的考查。本文细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。