> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

It was Christmas 1961. I was teaching in a

时间:2024-03-12 11:05:31 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「It was Christmas 1961. I was teaching in a」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/417608.html
题目内容:

It was Christmas 1961. I was teaching in a small town in Ohio where my twenty seven third graders eagerly anticipated the great day of gift giving.

Each day the children made some new wonder – strings of popcorn, hand-made decorations, and German bells made from wallpaper samples, which we hung from the ceiling. Through it all she stayed indifferent(漠不关心的), watching from afar, seemingly miles away. I wondered what would happen to this quiet child, once so happy, now so suddenly unsociable. I hoped the festivities would light her up. But nothing did.

The day of gift giving finally came. We oohed and aahed over our handwork as the presents were exchanged. Through it all, she sat quietly watching. I had made a special package for her, red and green with white lace. I wanted very much to see her smile. She opened it so slowly and carefully. I waited but she turned away.

After school the children left in little groups, but she hesitated, watching them go out of the door. I sat down to catch my breath, hardly know what was happening when she came to me reaching out her hands, holding a small white box, unwrapped and slightly soiled, as though it had been held many times by unwashed, childish hands. “For me?” I asked with a weak smile. She said not a word, but nodded her head. I took the box and carefully opened it. There inside, lay a golden chain. In a flash I knew – she had made it for her mother, a mother she would never see again, a mother who would never hold her or brush her hair or share a funny story, a mother who would never again hear her childish joys or sorrows, a mother who had taken her own life just three weeks before.

I held out the chain. She took it in both her hands, reached forward, and put it on at the back of my neck. She stepped back then as if to see that all was well. I looked down at the golden chain, then back at the giver, “Maria, it is so beautiful. She would have loved it.” Neither of us could stop the tears. She threw herself into my arms and we were in tears together. And for that moment I became her mother, for she had given me the greatest gift of all: herself.

小题1:The underlined “anticipated” (Paragraph 1) is closest in meaning to _________.

A.prepared

B.expected

C.talked

D.kept小题2:We can learn from the story that_________.

A.the beautiful chain was put inside a beautiful box

B.Maria made a golden chain of popcorn for her mother

C.the teacher made a special package for Maria so as to see her smile

D.Maria oohed and aahed over the handwork as the presents were exchanged小题3:Maria became quiet and unsociable because_________.

A.she was a shy girl

B.her teacher didn’t give her any gift

C.her mother passed away three weeks ago

D.she didn’t have any friends in the class小题4:The underlined sentence (Paragraph 5) mostly means_________.

A.Maria found her biological mother

B.Maria asked her teacher to be her mother

C.the teacher promised to be Maria’s mother after receiving her greatest gift

D.Maria believed in her considerate teacher and opened her heart to the teacher小题5:The BEST title for the passage is _________.

A.The kid’s gift

B.A quiet girl

C.The greatest teacher

D.The great day of gift giving

最佳答案:

小题1:B

小题2:C

小题3:C

小题4:D

小题5:A

答案解析:

这篇故事讲述了作者为了让玛丽高兴起来,做了礼物给她,而玛丽对作者很信任也送了礼物给她。

小题1:猜词题:从eagerly可知这个单词是expect期望,盼望的意思。选B

小题2:细节题:从第三段的句子:I had made a special package for her, red and green with white lace. I wanted very much to see her smile.可知选C

小题3:推理题;从第四段的内容和句子:a mother who had taken her own life just three weeks before.可知玛丽的妈妈在三个月前去世了。选C

小题4:句意理解题:从这句话我们看出玛丽把老师看成了妈妈,是因为对她的信任。选D

小题5:主旨题:从整篇文章看是围绕着礼物叙述,最后一段点题,孩子的礼物—也是孩子自己。选A

点评:考查形式多样:细节题为主也有推理判断题,解此类题需要结合上下文提供的语境和信息进行简单的概括和判断。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。