> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Many people cannot forget the beautiful th

时间:2024-03-12 01:53:42 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Many people cannot forget the beautiful th」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/405932.html
题目内容:

Many people cannot forget the beautiful thousand hand dance performed by disabled people during the 2005 CCTV Spring Festival Gala(晚会). Many of these dancers cannot hear or speak, but their performances are wonderful.

The leading dancer is a beautiful young woman, Tai Lihua, who was born healthy but lost her hearing when she was two years old because of a fever. Not long after that, she also became mute and, from then on, her world was silent. She did not realize this at first, but when she was five, she played a game about sounds with her school friends and discovered she was different. She felt very sad. Her father went to many places looking for treatments for her disabilities, but nothing worked.

Many people cannot forget the beautiful th
When she was seven years old, Tai Lihua went to a school for deaf and mute children, wher e she did very well in her studies. Her teacher said she used her brain more than other children and was very good at expressing her feelings through movements.

Then when she was fifteen, she started learning to dance. At first, she found it difficult but she didn’t give up. She spent a lot of time practicing and became a brilliant dancer. In the last few years, she has performed in many countries and is much admired by foreign audience. Dancing has changed her life and brought her world wide success and fame.

小题1:Which of the following is expressed in the passage?

A.Where there is life, there is hope.

B.No one is too old to learn.

C.Where there is a will, there is a way.

D.The early bird catches the worm.小题2:What’s the meaning of the underlined word “ brilliant”?

A.very gentle

B.very beautiful

C.very talkative

D.very successful小题3:We can learn from the passage that ________.

A.Tai Lihua was born healthy.

B.Tai Lihua isn't successful now.

C.Tai Lihua’s parents didn’t take good care of her.

D.Tai Lihua had a natural ability to dance very well.小题4:Which of the following would be the best title for the passage?

A.A disabled girl.

B.A dancer in a silent world.

C.A beautiful dancer.

D.Dance performance in the CCTV Spring Festival Gala.

最佳答案:

小题1:C

小题2:D

小题3:A

小题4:B

答案解析:

文章主要介绍了聋哑舞蹈演员Tai Lihua,她的童年和通过自己的努力取得成功。

小题1:归纳题:从最后一段的句子:she found it difficult but she didn’t give up. She spent a lot of time practicing and became a brilliant dancer. 可知Tai Lihua 是通过自己的努力取得成功的,正所谓“有志者事竟成”,选C

小题2:猜词题:从后面的句子:Dancing has changed her life and brought her world wide success and fame.里面的success和fame可知她是很成功的舞蹈演员。选D

小题3:细节题:从第二段的句子:The leading dancer is a beautiful young woman, Tai Lihua, who was born healthy 可知她生下来是健康的。选A

小题4:主旨题:文章主要介绍了聋哑舞蹈演员Tai Lihua ,用“无声世界的舞者”最合适。选B

点评:本文所设试题主要考察细节查找,对于文章中的细节题,要注意文本内容的理解。关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。