> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Children are very, very observant and have

时间:2024-03-12 00:56:36 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Children are very, very observant and have」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/404728.html
题目内容:

Children are very, very observant and have excellent memories.

Around Christmas last year, we were heading to Grandma’s house. The drive was an hour long, so we had plenty of time to chat. We were waiting to get onto the freeway when my daughter Hayley noticed a homeless man, no sign in hand. “Mom, is that man homeless?” I told her I believed he was.

We got onto the freeway and drove away. But the chatting had stopped. Hayley was quiet all the way there. We spent a few hours at Grandma’s then packed up to head home. As we drove back, Hayley rustled(沙沙作响地移动) around in her seat, trying to reach something on the floor of the car. I asked her to sit still, worried her seatbelt would slip from the booster seat. She mumbled(咕哝)something and sat back.

“Mom, will the homeless man still be outside tonight?” I told her I was not sure, maybe. It was a freezing night, and I started to think of the man now too, and how cold he must be.

All of a sudden, as we got onto the freeway exit, Haley shrieked (尖叫): “There he is! There he is!” and started rolling down her window. “Mom, I found these gloves and scarf back here. Can I give them to him? Can I?” she asked.

I pulled over to the edge of the road, and beckoned(招手示意) the man to come over. Haley smiled at him and handed him her gift. I looked in the front passenger seat, loaded with leftovers from Grandma’s house, and handed those out to him as well.

The man thanked us, he clutched (抓紧) my hand in his and I could feel the bitter cold of them. We wished him a safe night and continued on our journey to our warm home.

“Haley, that was very sweet of you!” I told her. “Well, they were your gloves and scarf, Mom, but his hands looked colder, and he has to keep looking for his house!”

We had talked about homelessness before , and I could hear myself telling her: “Someone who has lost their home.” She had taken my words literally and thought the man’s home was like a lost puppy.

On the ride home, and as I carried my sleeping angel into the house that night, my heart filled with gratitude.

小题1:The underlined word “observant” in Paragraph I means “”.

A.fond of serving others

B.quick at noticing things

C.good at memorizing

D.easy to be pleased小题2:The girl thought “a homeless person” was a person who .

A.had no home to go to

B.had lost his or her puppy

C.was in need of gloves and scarves

D.couldn’t find his or her home小题3:The mother felt thankful because .

A.she felt lucky to have such a warm-hearted daughter

B.she was pleased that she had a great family

C.she felt happy to have given the leftovers to the man

D.they had arrived home safely despite the cold小题4:The article is mainly structured around .

A.analysis

B.comparison

C.time order

D.cause and result

最佳答案:

小题1:B

小题2:D

小题3:A

小题4:C

答案解析:

本文叙述了作者带着女儿开车回家,在路上他们看见了一位无家可归的男士,女儿主动把妈妈的手套和围巾送给了这个男士,作者又把从家带来的剩饭给了他,他很感激,作者也因有这么有爱心的女儿而感到很骄傲。

小题1:词义猜测题。根据词根observe观察,可推知,善于观察的,机警的,故选B。

小题2:细节理解题。根据he has to keep looking for his house 可知指无家可归的人,故选D。

小题3:细节理解题。根据as I carried my sleeping angel into the house that night, my heart filled with gratitude.她感到很幸运有这样一位热心的女儿,故选A。

小题4:细节理解题。纵观全文这是按时间的先后而写的,故选C。

点评:词义猜测题旨在考查学生根据上下文对生词做出理解判断的能力。近几年来,阅读理解中的词义猜测题呈上升趋势。在阅读过程中根据选材、背景、及上下文等线索推测出生词词义是真实语言活动中的重要技巧。这一能力可以说是体现阅读理解能力的一项重要指标。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。