This parable(寓言)is told of a farmer who ow
时间:2024-03-10 07:53:15 栏目:学习方法
题目内容:
This parable(寓言)is told of a farmer who owned an old mule(骡子). The mule fell into the farmer’s well. The farmer heard the mule praying for whatever mules do when they fall into wells. After carefully assessing(评估)the situation, the farmer sympathized(同情)with the mule, but decided that neither the mule nor the well was worth the trouble of saving. Instead, he called his neighbors together , told them what had happened, and asked them to help pour dirt to bury the old mule in the well and put him out his misery.
At the beginning, the old mule was crazy! But as the farmer and his neighbors continued shovelling and the dirt hit his back, a thought struck him. It suddenly dawned on him that every time a shovel load of dirt landed on his back, he would shake it off and step up!
This he did, blow after blow. “Shake it off and step up… shake it off and step up… shake it off and step up!” He repeated to encourage himself. No matter how painful the blows, or how distressing the situation seemed, the old mule fought panic and just kept right on shaking it off and stepping up!
It wasn’t long before the old mule, battered and exhausted, stepped triumphantly(胜利地)over the wall of that well! What seemed like it would bury him actually helped him… all because of the manner in which he handled his adversity(逆境).
That’s life! If we face our problems and respond to them positively, and refuse to give in to panic, bitterness, or self-pity.
The adversities that come along to bury us usually have within them the very real potential to benefit us! Never be afraid to try something new. Remember that amateurs(生手)built the boat. Professionals built the Titanic.
小题1:Why did the farmer decide to bury the mule in the well?
A.Because he thought the mule was of little use.
B.Because he didn’t like the praying made by the mule.
C.Because he thought the well couldn’t be used any longer after the accident.
D.Because he didn’t want to see the mule suffer more in the well.小题2:What does the underlined sentence in the second paragraph mean?
A.The mule became calm
B.The mule became quiet.
C.The mule suddenly had an idea
D.The mule lost heart.小题3:Who saved the mule at last?
A.The farmer
B.The farmer’s neighbors
C.The farmer and his neighbors
D.The mule himself小题4:What lesson can we learn from the passage?
a. One should give up something of little use.
b. One should depend oneself when in trouble.
c. One should show mercy to others who are in trouble.
d. There must be something that one can do well no matter what he is.
e. Be self-determined and never give up, and one can succeed in the end.
A.a, b, e
B.b, d, e
C.a, c, e
D.b, c, e
最佳答案:
小题1:D
小题2:C
小题3:D
小题4:B
答案解析:
本文是通过寓言故事骡子如何处理逆境的事件来阐述改变心态,化逆境为顺境转变命运的道理。
小题1:细节题:根据第一段Instead, he called his neighbors together , told them what had happened, and asked them to help pour dirt to bury the old mule in the well and put him out his misery.可知农民是要埋了骡子以免它再痛苦。答案选D.
小题2:猜词题:根据表面单词的意思就是有一个想法,下文也确实相处了一个想法,对应答案为C。
小题3:推理题:根据第四段all because of the manner in which he handled his adversity,得出正是骡子自己救了它自己。故答案选D。
小题4:推理题:本题主要还是通过对文章的理解来揭示故事的寓意。a项内容恰恰是相反,不能放弃,所以不对;c不属于故事的额寓意范畴。答案选B。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅