The sun was just coming up when I headed o
时间:2024-03-10 07:05:43 栏目:学习方法
题目内容:
The sun was just coming up when I headed out to work last May at 6 a.m. Not quite dark but dark enough to need my headlights. I turned onto one of the lonely rural country roads.
Maybe it was because I was listening to the radio, maybe it was because I was already thinking about some projects at work, that I didn’t spot the dark object on the road until I was too late. I ran over it and felt the back left tire pull, and then sink. I stopped and got out of the car.
No mystery here---- my back left tyre was cut like a loaf of bread. Back 50 yards was a piece of sharp iron I had run over. I had never changed a tyre. I looked up the road. Not a car in either direction. The nearest service station was miles away. I threw up my hands. Then I remembered---- my cell phone! I powered it up before realizing, I didn’t know who to call.
Wouldn’t you know it, I spotted a car coming from the opposite direction. The driver slowed as he approached. I guessed he could see I was in trouble. He stopped his car, got out and immediately saw the trouble. “Madam, would you like me to change that tyre for you?” he asked. The man couldn’t have been more friendly. I was frightened out there and he put me completely at ease. “There,” he said, after putting on the spare, “you are all set to go.”
“Good thing for me that you were driving this way,” I told him, as I climbed back into my car.
“Funny you should say that,” he said. “Just like you, I was heading to work, but my job is in the opposite direction. I made a wrong turn at some point. I don’t know what I was thinking.”
小题1:The writer didn’t notice the object on the road because ______.
A.it was rather dark then
B.she didn’t use her headlights
C.there was much traffic
D.she was careless when driving小题2:From Paragraph 4 we learn that______.
A.the writer felt quite anxious
B.no one would like to help the writer
C.the writer was a new driver
D.the cell phone should be powered up小题3:What did the man do when he saw the writer?
A.He stopped and laughed at her.
B.He walked over to frighten her.
C.He helped her without hesitation.
D.He drove away in the opposite direction.小题4:The end of the story tells us that the man ______.
A.went a wrong way
B.felt the writer funny
C.didn’t know what he was doing
D.come specially to help the writer
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:C
小题4:A
答案解析:
文章大意:作者早上上班途中,不小心车胎坏了。由于自己不会换轮胎,幸亏得到一位开错方向陌生人的帮助。
小题1:D 细节理解题。根据文章第二段maybe it was because I was already thinking aboutsome projects at work, but I didn't spot the dark object on the road until it was too late可知作者开车时自己粗心。故D正确。
小题2:A细节理解题。根据文中The man couldn’t have been more friendly. I was frightened out there and he put me completely at ease.可知作者当时很焦虑。故A正确。
小题3:C细节理解题。根据文章第四段He stopped his car, got out and immediately saw the trouble.可以知道该男子帮助她是毫不犹豫。故C正确。
小题4:A 推理题。根据文章最后一段男子的话Just like you, I was heading to work, but my job is in the opposite direction. I made a wrong turn at some point.可以推断出该男子走错了路。故A正确。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅