I have a friend who lives by a three-word
时间:2025-02-13 08:26:24 栏目:学习方法
题目内容:
I have a friend who lives by a three-word philosophy (人生哲学): Seize the moment. Just possibly, she may be the wisest woman on this planet. Too many people put off something that brings them joy just because they haven’t thought about it, don’t have it on their schedule, don’t know it is coming or are too strict to depart from their routine.
I can’t count the times I called my sister and said, “How about going to lunch in half an hour?” She would gasp and stammer (结结巴巴地说), “I can’t. I have clothes on the line. My hair is dirty. I wish I had known it yesterday, I had a late breakfast, and it looks like rain.” And my personal favorite response: “It’s just Monday.” She died a few years ago. We never did have lunch together. From then on, I’ve tried to be a little more flexible.
Life has a way of going faster as we get older. The days get shorter, and the list of promises made to ourselves gets longer. One morning, we awaken, and all have to show for our lives is repetition of “I’m going to” , “I plan on” and “Someday, when things are settled down a bit.”
When anyone calls my “seize the moment” friend, she is open to adventure and available for trips. She keeps an open mind on new ideas. Her enthusiasm for life is contagious. You talk with her for five minutes, and you’re ready to trade your bad feet for a pair of Rollerblades and skip an elevator for a bungee cord.
My lips have not touched ice cream in 10 years . I love ice cream. The other day, I stopped the car and bought a triple-decker. If my car had hit an iceberg on the way home, I would have died happily.
Now ... go on and have a nice day. Do something you WANT to … not something on your SHOULD DO list.
1.The example of the writer’s sister serves as ________.
A. an argumentB. an introduction C. a support D. a conclusion
2.The writer thinks that the excuse “It’s just Monday.” is acceptable, because ________.
A. it is still likely that they can have lunch together some time later
B. it sounds most reasonable of all the excuses
C. it shows respect for the writer’s suggestion
D. it indicates the time when they can have lunch together
3.The underlined word “contagious” in the fourth paragraph means “________” .
A. appropriate B. influential C. practical D. evident
4.What is the purpose of the writer by writing this passage?
A. To suggest how time flies.
B. To persuade busy people to relax.
C. To advise people to keep their promise.
D. To persuade readers to be flexible on their schedule for practical joy.
最佳答案:
1-4 CABD
答案解析:
1.C在文中,作者的姐姐其实是作为一个反面例子来论证作者的观点的。由于姐姐总是推脱,到死作者都没能和姐姐一起吃顿午饭,以此例来支持作者的观点:做自己想做的事,及时享受生活的乐趣。所以C项是对的。
2.A选项A更贴近作者的观点和要求,即过些时候她们还可以一起吃午饭。B、C、D项没什么依据。
3.B从此句的后边一句话(你和她交谈5分钟,你就会有很大的变化)可以看出她对生活的热情是很有感染力的、很有影响力的,所以可推断这个单词的意思是”有感染力、有影响力的”,即答案为B项。appropriate合适的;practical实际的,实用的;evident明显的,显然的。
4.D整篇文章作者所表达的观点是:做自己想做的事,及时享受生活的乐趣。所以D项更贴近作者的意图。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅