Thomas Edison was one of ten said to be th
时间:2024-04-18 16:52:36 栏目:学习方法
题目内容:
Thomas Edison was one of ten said to be the greatest genius of his age. There are only a few men in all of the history, who have changed the lives of other men as much as the inventor of the first useful electric light. But Edison could never be happy only because someone said he was a genius.“ There is no such thing as genius,” Edison said. He said that what people called genius was mostly hard work.
But Edison was a dreamer as well as a worker. From his earliest days as a child he wondered about the secrets of nature. Nature, he often said, is full of secrets. He tried to understand them; then, he tried to learn what could usefully be done with them.
Edison enjoyed thinking. He knew that most people will do almost anything instead of the difficult work of thinking, especially if they do not think very often. But he knew, too, that thinking can give men enjoyment and pleasure.
Edison could not understand how anyone could be uninterested in life. As he loved to think, he also loved to work. On the day he became 75 years old, someone asked him what ideas he had about life. “ Work,” he answered. “Discovering the secrets of nature and using them to make men happier.” He said he had enough inventions in his mind to give him another 100 years of work.
小题1: Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Edison invented the electric light.
B.Many other people have changed Edison’s life.
C.Edison has changed the life of many other people.
D.Few men in history can change other people’s life.小题2: Edison thought .
A.he could be happy if he was a genius
B.genius plays the most important part in one’s success
C.hard work could do better than genius
D.genius could do better than hard work小题3: Edison was .
A.very much interested in nature
B.interested in discovering the secrets of nature
C.interested in changing people’s ideas
D.uninterested in making people happier by discovering the secrets of nature小题4:In Edison’s opinion, .
A.thinking can supply people with enjoyment and pleasure as well as help
B.people’s success lies mostly in genius
C.hard work is the second important thing in making people successful
D.there are few secrets for him to discover later
最佳答案:
小题1:B
小题1:C
小题1:B
小题1:A
答案解析:
小题1:排除题:文章第一段的句子:There are only a few men in all of the history, who have changed the lives of other men as much as the inventor of the first useful electric light.可知提供了信息:
1.爱迪生发明了电灯,2.爱迪生改变了其他很多人的生活。
3.历史上很少有人能改变别人的生活。没有B项的意思。
小题1:细节题:从第一段最后一句话:He said that what people called genius was mostly hard work.说明爱迪生认为勤奋要比天才更重要。选C
小题1:细节题:从第二段的句子:From his earliest days as a child he wondered about the secrets of nature.Nature,可知答案是B
小题1:细节题:从第三段的句子:But he knew, too, that thinking can give men enjoyment and pleasure.可知答案是 A
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅