第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下面短文,从每题所给的四
时间:2024-04-18 12:39:22 栏目:学习方法
题目内容:
第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出最佳选项。
A
One day, when we had been riding in the burning sun for five hours, we came to a narrow, shaky bridge where a railways crossed a stagnant pond (发臭的池塘)。 For 30 feet there was nothing but the widely-spaced wooden sleepers(枕木)under ore wheels, and nothing to stop us from falling into the steaming bog (沼泽) below if we overbalanced. Right under the bridge lay the bridge and rode straight over, without even slowing down. I stopped.
“What’s up?” he shouted, from the other side.
“I’m not riding over that thing. If I fall, I’ll be there with that cow!”
“There’s nothing to it. I just did it, didn’t I?”
“You’re stronger and taller. My feet can’t touch the ground. You do it for me!”
Mat said strength didn’t come into it and rode off, leaving me staring down into the sickly brown soup. He would be waiting for me around the next corner, but I knew he would give me at least an hour before coming to help. The sun burned my face; sweat ran off my forehead into my eyes and stuck my shirt to my body; mosquitoes flew into my mouth when I breathed. To stand still in this place was to kill myself; anyway, to sit around waiting for Mat to help was more than my feminist (女权主义) pride could take. I rode back along the track a few hundred yards to get a good run-up, and over I went. Mat was right. All the obstacles were in my mind.
The author stopped near the bridge because ______.
She was tired and wanted to have a rest
She found a dead cow under the bridge
She was afraid of falling off the bridge
She didn’t know how to cross the bridge
Why did Mat refuse to help the author?
A. He wanted to finish the journey as soon as possible
B. He felt she should overcome her fear by herself
C. He didn’t believe she was really afraid
D. He knew she was too proud to accept his help
What does the underlined part “sickly brown soup” in the last paragraph refer to?
A. The body of a dead cow B. The mud on the wheals
C. The dirty water in the pond D. The author’s food for the journey
59. According to the last paragraph, the author seems to believe that ______.
A. nothing is difficult to the man who will try
B. a friend in need is a friend indeed
C. you can’t make something out of nothing
D. well begun is half done
最佳答案:
小题1:C
小题2:B
小题3:C
小题4:A
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅