A child-like robot, Wakamaru, developed by
时间:2024-04-18 06:02:58 栏目:学习方法题目内容:
A child-like robot, Wakamaru, developed by Mitsubishi Heavy Industries of Japan and combining the roles of nurse, companion and security guard, will soon be in the market to look after the growing number of old people with no one to look after them.
Cameras implanted under the “ eyebrows” of the robot enable it to “see’’ as it moves around in a house. The images can be sent to the latest mobile telephones, which can show the pictures. Wakamaru speaks with either the voice of a boy or a girl. It is also designed to provide companionship, greeting its “ papa”, when he comes home. based on a vocabulary of around 10 000 words, it is the first household robot which is able to hold simple conversations. It can not only speak, but also understand answers and react accordingly. It will ask“ Are you all right?” if its owner does not move for some time. If the answer is no, or there is no answer, it will telephone preset numbers, send images and work as a speakerphone. It can recognize up to 10 faces. It can be set to remind forgetful people when it is time to take medicine, eat and sleep.
However, like most robots, it cannot climb stairs. Mitsubishi developed Wakamaru from robots which have already been made to go around nuclear power facilities(设施). “ Looking at the ageing of society and the falling birth rate we decided that this could work as a business. We want to offer it as a product that helps society,’’ said the project chief. The developers plan to sell the robot from April next year at between 5,000 and 6,000 pound.
The life expectancy of Japanese women has shot up to almost 85, the highest in the world. At the same time, extended families are being replaced by nuclear families. This has left many Japanese anxious about their elderly parents. Therefore, the technology has gained nation-wide publicity in Japan.
68.Which of the following is TRUE about Wakamaru?
A.It is used in some nuclear power faciliti
B.It can speak but cannot understand answers.
C.It can go up and down the stairs easily.
D.It can recognize as many as 10 people.
69.The passage is written with the purpose to ______.
A. introduce a new product
B solve the aging problems.
C. tell people how to use the robot
D show the rapid development of technology
70. What can be inferred from the passage ?
A. The robot can dial proper numbers for help
B. The robot is likely to have a promising market.
C. The robot enables the Japanese to live longer
D. Many elderly Japanese are anxious about their future
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:B
答案解析:
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅