第三部分、阅读理解(共15个小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的
时间:2024-04-18 05:04:34 栏目:学习方法
题目内容:
第三部分、阅读理解(共15个小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
It was a sunny summer day last year when I got the news that I was admitted by the university.
Soon the news spread all over the village. Hearing the news, my parents were more than(不止) happy: big smiles formed on their faces. But behind their happiness and pride for my success, I noticed my parents worries about the heavy financial burden on their shoulders. I kept being calm.
In order to prepare for my study expenses, my parents worked hard day after day all that summer. And the day finally came when I had to go to school which was far away from my hometown. I still remember it was in the morning that we arrived at the bus station. My parents had helped me get everything ready. It was so hot that day: the scorching sun baked the ground dry. The heated air was filled with the crowds’ noise and all kinds of smells coming from the station. Sweat streamed down my parents’face. I took my seat on the 11 AM bus and looked at my parents through the window, waiting for the bus to start. Two minutes to 11:00! My heart leapt (强烈跳动). I suddenly recalled all the efforts they made for me, all the energy and all the sweat they spent on me. They were so selfless! I almost burst into tears! While I kept my tears back, I turned around, for I didn’t want them to see me crying…
The last moment came. The bus started and was moving further away from my parents. They waved at me and I turned toward them, watching their shadows disappearing gradually into the sea of people. I, an 18-year-old girl, who had never left my hometown, began my long trip to my school.
I didn’t know what would the future be, but I knew that I would have a long way to go, and I believe I could be brave enough to take up all the challenges in my future life with my family’s love, their wordless and selfless love.
I will be always thankful for this love.
56.From the passage, we can learn that ______.
A.her parents are very rich and generous
B.her parents wouldn’t support the writer to further study
C.her parents think high education is very important for their child
D.her parents have been always happy on hearing the news
57.The writer’s parents have the following feelings except _______ according to the passage.
A. pride B. happiness C. worry D. regret
58.Which of the following statements is true according to the passage?
A. Her parents worked hard day and night in order to prepare for the study cost.
B. Her parents had helped her get everything ready before she arrived at the station in the morning.
C. It was so hot and windy and they feel comfortable.
D. The writer took her seat on the 11 PM bus and looked at her parents through the window.
59.Which of the following is the closest in the meaning to the underlined word?
A. Provided. B. Understood. C. Offered. D. Remembered.
最佳答案:
小题1:C
小题2:D
小题3:B
小题4:D
答案解析:
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅