> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

A student and his teacher were walking thr

时间:2024-04-18 02:59:29 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「A student and his teacher were walking thr」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/456877.html
题目内容:

A student and his teacher were walking through the forest. The student was disturbed(扰乱) by the fact that his mind was in constant unrest(不安). He asked his teacher, “Why most people’s minds are restless, and only a few have a calm mind? What can one do to still the mind ?”

The teacher looked at him, smiled and said, “I will tell you a story. An elephant was standing and picking leaves from a tree. A small fly came, flying and buzzing near his ear. The elephant waved it away with his long ears. Then the fly came again, and the elephant waved it away denovo”. This was repeated several times. Then the elephant asked the fly, “Why are you so restless and noisy? Why can't you stay for a while in one place?" The fly answered, "I am attracted to whatever I see, hear or smell. My five senses pull me constantly in all directions and I cannot resist them. What is your secret? How can you stay so calm and still?" The elephant stopped eating and said, “My five senses do not rule my attention. Whatever I do, I get immersed(沉湎于) in it. Now that I am eating, I am completely immersed in eating. In this way I can enjoy my food and chew(咀嚼)it better. I rule and control my attention, and not the other way around."

The student's eyes opened wide and smile rose on his face. "I understand! If my five senses are in control of my mind and attention, then my mind is in constant unrest. If I am in charge of my five senses and attention, then my mind becomes calm".

"Yes, that's right", answered the teacher, "The mind is restless and goes wherever the attention is. Control your attention, and you control your mind".

小题1: How did the elephant drive the fly away?

A.With its long tail.

B.With its long ears.

C.With its strong legs

D.With its long trunk.小题2:The reason why the elephant stayed calm and still was that _______.

A.it didn’t have a sense of direction

B.it was too heavy to move around like the fly

C.it paid much attention to things around it

D.it concentrated (集中) on what it was doing小题3:The underlined word “denovo” in the second paragraph probably means _______.

A.in total

B.in common

C.once again

D.as usual小题4: The main purpose of the passage is to tell the readers _______

A.the relationship between the mind and attention

B.how to make use of the five senses

C.people should stay calm and still

D.only the elephant can control the mind and attention

最佳答案:

小题1:B

小题2:D

小题3:C

小题4:A

答案解析:

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。