Nodira, 18, lives in the Tashkent region o
时间:2024-04-17 20:43:10 栏目:学习方法
题目内容:
Nodira, 18, lives in the Tashkent region of Uzbekistan. She was born with a rare disease and is now paralyzed(瘫痪) from the waist down. Her life is confined to a wheelchair but her dreams know no such boundaries. Her hopes for the future include attending university, riding in her father’s car and being able to walk like other children.
Nodira, which means ‘unique’ in Uzbek, is one of five children in a poor family. Every morning, after reciting her prayers, Nodira feeds the hens and goats from her wheelchair. The rest of her day is spent knitting for other people and helping her mother with the household chores.
Nodira has never been to school because it is too far from her home and inaccessible for her wheelchair. A local teacher used to come and tutor her at home and, as a result, she was able to finish third grade. After that, her parents moved to another town and the tutor could not visit as much.
Despite the many difficulties in Nodira’s life she is lucky to be living with her family. The stigma(羞辱) attached to the children living with disabilities, combined with the lack of wheelchair access in schools and the economic difficulties faced by many Uzbek families, have led many parents to place children with disabilities in special institutions.
These days, Nodira does homework exercises at home and reads as much as she can. Still, it is unlikely that she will be able to finish her primary education, much less attend university. While missing out on an education is a great disappointment to Nodira, her greatest wish, for a true friend, can still come true. “What I want more than anything is a friend who also has a disability,” she says. “Somebody will not feel sorry for me or make fun of me, and will understand what my life is like.”
小题1:The underlined sentence in the first paragraph probably means “_____”.
A.her dreams will help her desert her wheel chair
B.her dreams are never limited by her disability
C.she often dreams of moving freely without a wheel chair
D.she never dreams of recovering from her disability小题2:Nodira does all the following every day EXCEPT _____.
A.give food to some animals
B.to make clothes from woolen or cotton thread
C.drive cars designed for the disabled
D.help with the housework小题3:The underlined word “tutor” in the 3rd paragraph can be replaced by “_____”.
A.educate
B.visit
C.treat
D.comfort小题4:What Nodira wants most is ______.
A.to go to university
B.to walk on her own feet
C.to finish her primary education
D.to find a true friend
最佳答案:
小题1:B
小题2:C
小题3:A
小题4:D
答案解析:
小题1:句意理解题:从后面的句子:Her hopes for the future include attending university, riding in her father’s car and being able to walk like other children. 可知她的梦想没有被残疾影响。选B
小题2:排除题:文章第二段提到;她每天为动物,帮助做家务,用线织衣服。没有提到C。
小题3:猜词题:从这句话A local teacher used to come and tutor her at home and, as a result, she was able to finish third grade. 可知老师是教她。选A
小题4:推理题:从最后一段的句子;What I want more than anything is a friend who also has a disability,” 可知她最想交个真正的朋友。选D
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅