Grandma Moses is among the most famous twe
时间:2024-03-14 02:56:07 栏目:学习方法
题目内容:
Grandma Moses is among the most famous twentieth-century painters of the United States, yet she did not start painting until she was in her late seventies. As she once said to herself: " I would never sit back in a rocking chair, waiting for someone to help me." No one could have had a more productive old age.
She was born Anna Mary Robertson on a farm in New York State, one of five boys and five girls. At twelve she left home and was in domestic service until, at twenty--seven, she married Thomas Moses, the hired hand of one of her employers. They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York State, at Eagle Bridge. She had ten children, of whom five survived; her husband died in 1927.
Grandma Moses painted a little as a child and made embroidery (刺绣) pictures as a hobby, but only changed to oils in old age because her hands had become too stiff to sew and she wanted to keep busy and pass the time. Her pictures were first sold at the local drugstore and at a market and were soon noticed by a businessman who bought everything she painted. Three of the pictures exhibited in the Museum of Modern Art, and in 1940 she had her first exhibition in New York. Between the 1930's and her death, she produced some 2,000 pictures: detailed and lively portrayals of the country life she had known for so long, with a wonderful sense of color and form. "I think really hard till I think of something really pretty, and then I paint it" she said.
小题1:According to the passage, Grandma Moses began to paint because she wanted to_______.
A.make herself beautiful
B.become famous
C.earn more money
D.keep active小题2:Grandma Moses spent most of her life ________.
A.nursing
B.painting
C.farming
D.embroidering小题3:The underlined word “portrayals ” means ________.
A. expressions B explanations C. descriptions . D. impressions
小题4:From Grandma Moses' description of herself in the first paragraph, it can be inferred that she was ________.
A.pretty
B.nervous
C.rich
D.independent小题5:Which of the following would be the best title for the passage?
A.The Children of Grandma Moses.
B.Grandma Moses: Her Life and Pictures.
C.Grandma Moses: Her Best Exhibition.
D.Grandma Moses and Other Older Artists.
最佳答案:
小题1:D
小题2:C
小题3:C
小题4:D
小题5:B
答案解析:
本文主要是关于 Grandma Moses简略的自传和她的艺术生涯,她的作品艺术价值。
小题1:根据短文所述, Grandma Moses 开始学画画是因为她想保持活力。本题为一般推理题,需要从字里行间找答案。在这篇文章的第一段中,曾经引用她的一句话:“ I would never sit back in a rocking chair, waiting for someone to help me.”所以她画画的目的是为让自己多活动,而非其它原因。选D
小题2:Grandma Moses 把大部分时间花在耕作上。本题为一般理解题,只要仔细阅读,很容易从字里行间找到答案。在第二段中间一句话“… They farmed almost of their lives…”,可以看出她一生中大部分时间用于 farming。选C
小题3:语义测试题。根据上下文可以看出这是详细的生动的描述。选C
小题4:从第一段 Grandma Moses 的自述中可以推断出她具有独立性。本题为判断分析题,需要根据关键词语进行推断。在第一段中的那句话,可以看出来,她有 very strong sense of independence.故选D
小题5:本题考察对整篇文章的综合概括能力。整篇文章都是关于 Grandma Moses 简略的自传和她的艺术生涯,故选B
点评:解此类题需要结合上下文提供的语境和信息进行简单的概括和判断。同时要从字里行间看出主人翁的性格特点。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅