Have you ever wished you could solve compl
时间:2024-03-14 01:28:27 栏目:学习方法
题目内容:
Have you ever wished you could solve complex math problems without thinking? What about learning to play the piano in just three days? Or mastering several foreign languages within a month?
Eddie Morra, the main character in the movie Limitless can do all these things. But he isn’t Superman or Harry Potter. Eddie has taken pills called NZT.
Thriller Limitless came out in China on October 13. In the movie, Eddie is faced with “writer’s block”. He hasn’t written a single word of a novel, and his deadline has passed. And there’s more bad news: his girlfriend breaks up with him. By chance, Eddie runs into a relative who is a drug dealer. He gives Eddie some pills called NZT that allow people to make use of 100 percent of their brains. With the magic pills, Eddie’s life changes completely. He can recall everything he has ever read, seen or heard. He gains a sixth sense that allows him to predict future events. He even becomes a kungfu master by simply memorizing actions in Bruce Lee’s movie.
Before long he has finished his novel, won back his girlfriend and stepped into the financial world. He becomes rich incredibly quickly and is soon employed by a powerful Wall Street company. However, bad side effects are just around the corner. The effects of the pill last for only one or two days, and Eddie has to find more supplies of the pills. Meanwhile, the pills start to have other effects on him. Eddies’ mind loses the ability to control the actions of his body. What does destiny hold for him? Will he be able to go back to his normal life?
“Eddie’s fate turns out to be a barbed (讽刺的) joke… a sharp-eyed comic fable for an age of greed (贪婪)and speed.” writes A. O. Scott, a movie critic with the New York Times.
The drug isn’t real-----yet, some researchers say such memory-enhancing drugs might not be far off. Would you take such a pill despite its side effects? Is the ability to remember everything a blessing or a curse?
小题1:Which of the following happened to Eddie after he took the pill?
A.He can easily call everyone in the world.
B.He can expect what will happen next with his sixth sense.
C.He can control a powerful Wall Street company and becomes rich.
D.He can make a special pill to improve his own memory.小题2:What’s A. O. Scott’s opinion of the movie?
A. The movie can help slow our pace in life.
B. The movie turned out to be only a joke.
C. The movie can help invent a memory-enhancing drug.
D. The movie aims to show something is wrong with our society.
小题3:What can be inferred from the last paragraph?
A.Memory-enhancing is sure to do good to us.
B.More people will take pills to enhance their memory.
C.People are soon likely to remember everything.
D.Such a pill to enhance memories may soon be invented.小题4:What is writer’s purpose of writing the passage?
A.To give us the information of a new movie.
B.To inform us of a new research on a new drug.
C.To suggest a good way to improve memory.
D.To tell us something about a new drug to enhance our memory.
最佳答案:
小题1:B
小题2:D
小题3:D
小题4:A
答案解析:
小题1:细节题,由第三段倒数第二行He gains a sixth sense that allows him to predict future events.可以知道吃药后有第六感,所以选B
小题2:推理题,由倒数第二段A. O. Scott所说的话“吃药后产生第六感是个讽刺的笑话”,可以知道有些事是错的,可以知道答案,所以选D
小题3:推理题,由最后一段的第一行such memory-enhancing drugs might not be far off.可以推出这样的药可能被发明,所以选D
小题4:推理题,由第三段说的在一部电影里,一个人吃药药后,一切都不变得很顺利,所以可以知道目的是介绍电影,所以选A
点评:本文阐述了某个电影里有个主人公吃药后一切变得很顺利的故事,从这个故事得出一些结论。先通读全文,然后带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。本文主要考查推理题,要求学生有很强的推理分析能力。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅