“TODAY is a dream comes true. I have alway
时间:2024-03-13 20:45:03 栏目:学习方法
题目内容:
“TODAY is a dream comes true. I have always wanted to be a Grand Slam (大满贯) champion.”
These are the words of Chinese tennis player Li Na after she became the first Asian woman to win a Grand Slam final in the French Open on June 4.
“People were saying I’m getting old. So this is a great success for such an old woman,” the 29-year-old joked.
This is the way that Li usually fights doubts– by being humorous and sharp. “China’s number one sister” is never a pushover (软弱的人).
She has a tattoo (纹身). She has dyed (染色) her hair many different colors. And, at the 2008 Beijing Olympics, she told her fans to “shut up” when they got too noisy in their support.
Li started to play tennis at the age of 6. She once recalled: “As a child, I felt sad because every day I had to wake up early to practice. After school I had to practice more. I didn’t have time to play.”
Luckily, the tough girl didn’t give up, thus making history for Chinese tennis time after time.
Now the new champion is already thinking about winning another Grand Slam title. Her next stop is Wimbledon – the European grass court championship that starts later this month.
“When you have one title, naturally you will think about another,” she says, not hiding her ambition.
“Chinese people are so lacking in confidence on the tennis court. If there is a person like me who can prove we can do it, the other young players in China will feel the same,” she said.
小题1:Li Na is _________.
A.a basketball player
B.a table tennis player
C.a tennis player
D.a soccer player小题2:Li Na is the first Asian woman to win a Grand Slam final in______.
A.the Australian Open Tennis Championships
B.the Wimbledon Championships
C.the French Open
D.the American Open小题3:From the passage, we know Li Na is ______.
A.outgoing
B.fashionable
C.tough
D.All above小题4:Li Na thinks that Chinese people need _______ in most.
A.independence
B.ability
C.confidence
D.ambition
最佳答案:
小题1:C
小题2:C
小题3:D
小题4:C
答案解析:
文章介绍了李娜—第一个获得大满贯的中国运动员。
小题1:C 细节题。根据文章Li started to play tennis at the age of 6.可知C正确。
小题2:C 细节题。根据Li Na after she became the first Asian woman to win a Grand Slam final in the French Open on June 4.可知她是在法国网球公开赛里获得冠军的。
小题3:D 细节题。文章多处提及她坚强训练;提及她染发,纹身,说明她时尚。她的幽默的性格说明她外向,故D正确。
小题4:C 细节题。根据文章最后一段第一行Chinese people are so lacking in confidence on the tennis court可知C正确。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅