When he was a boy, Tim was much influenced
时间:2024-03-13 20:41:10 栏目:学习方法
题目内容:
When he was a boy, Tim was much influenced(影响) by the books about the sea, but in fact by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor. His father was a dentist and as a result, Tim had the opportunity of meeting many doctors either at home or elsewhere. When he was fourteen he was already hanging around the clinic (诊所) of a local doctor where he was supposed to help to wrap up medicine bottles, but was actually trying to listen to the conversations taking place between the doctor and his patients in the next room.
During the war Tim served in the Navy (海军) as a surgeon (外科医生). “That was the happiest time of my life. I was dealing with very real suffering and on the whole making a success of it.” In California he taught the country people simple facts about medicine. He saw himself as a life-saver. He had proved his skills to himself and his ability to take decisions. Thus, while he was able to tell them what to do, he could feel he was saving them. After the war, he got married and chose to be a doctor in the countryside, working under an old doctor who was popular in the area, but who hated the sight of blood and believed that the secret of medicine was faith. This gave the young man many opportunities to go on working as a life-saver.
小题1:Tim decided to be a doctor when he was________.
A.fourteen
B.fifteen
C.serving in the Navy
D.working in clinic小题2:Tim decided to become a doctor mainly because________
A.his father wanted him to be so.
B.his father was a surgeon.
C.he had read many books about medicine.
D.he had chances to know many doctors and know about what doctors did.小题3:Which of the following is not true?
A.during the war, Tim was a surgeon in the Navy.
B.he taught the country people simple facts about medicine in California.
C.after the war, he married the old doctors’ daughter.
D.Tim worked as a life-saver after war.小题4:From the passage we can infer(推出) that Tim_________.
A.was sent to Europe during the war.
B.was not afraid of blood.
C.decided to give up his doctor career.
D.regarded himself as a life-saver.小题5:The passage is mainly about________
A.Tim’s life story
B.Tim’ dreams
C.Tim’s marriage
D.Tim’s patients
最佳答案:
小题1:B
小题2:D
小题3:C
小题4:B
小题5:A
答案解析:
小题1:细节理解题。结合but in fact by the age of fifteen he had decided to become a doctor rather than a sailor可知答案。
小题2:细节理解题。结合His father was a dentist and as a result, Tim had the opportunity of meeting many doctors either at home or elsewhere可知答案。
小题3:细节理解题。结合After the war, he got married and chose to be a doctor in the countryside可知答案。
小题4:推理判断题。结合working under an old doctor who was popular in the area, but who hated the sight of blood and believed that the secret of medicine was faith可知an old doctor不愿意看见血,那“见血”的事只能由Tim做了。由此判断Tim不怕血。
小题5:主旨大意题。文章讲述了Tim当医生的原因和他在战争中及战后的一些经历。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅