GU Zhaodi, 60, had taken water for granted
时间:2024-03-13 20:36:43 栏目:学习方法
题目内容:
GU Zhaodi, 60, had taken water for granted for years. In fact, no one in the beautiful lake city of Wuxi, Jiangsu Province had bothered to spare a thought on water.
But all that changed dramatically overnight last month when taps in the city ran dry. Due to a blue-green algae(藻类) outbreak in Taihu Lake, China’s third largest freshwater lake and the source of drinking water for 4 million Wuxi residents(居民), water from the city’s taps became dark and smelly.
“I can’t believe there is no water for drinking, let alone cooking and washing,”said Gu.
The lake was blanketed with the algae, giving off a strong smell of rotting meat. A stone thrown into it took a long time to sink. Experts said that algae usually boom because of hot water and rich chemicals like phosphor(磷)in the water.
“High temperature and a lack of rain in the past few months helped the growth of algae,”said Zhang Lijun, an official from the State Environment Protection Administration. “However, pollution from human activity should be most blamed for the disaster.”
Taihu Lake is surrounded by many small factories, whichsprang up in the 1980s.Inthe 1990s,many foreign-funded(外资的) companies joined in. The industries prospered(繁荣),Wuxi has grown into one of the wealthiest cities in East China.
But that came at the price of pollution. The lake was treated like a waste dump(垃圾堆),with factories emptying industrial waste and untreated sewage(污水)into it.
Although, after the government's effort, life in the city has gone back to normal, the one-week crisis(危机)rang a bell for the government and local people.“It's time to rebuild the beauty of nature, or our lives will be at risk,”said Gu.
“A safe environment comes first. Economic growth will be nothing without fresh water to drink and clean air to breathe.” said China Daily.
小题1:The following can help the blue green algae grow______
A.high water temperature
B.rich chemicals in the water
C.a lack of rain
D.plentiful water and sunshine小题2:What can we learn from the passage?
A.The one-week disaster has made the local people realize the importance of building a
beautiful city.
B.It is human activity rather than the algae that is to blame for the water pollution.
C.only when the environment is safe and friendly can man live a better and healthier life.
D.Environment should be taken into consideration first if a city plans to develop its economic.小题3:Which of the following can be the best title of the passage?
A.Who is to blame, man or algae?
B.Water turned off
C.Water pollution troubled Wuxi
D.Algae threatened Taihu Lake小题4:According to the passage ,Taihu Lake________
A.is the third largest lake in China.
B.is surrounded by many foreign-funded factories and companies.
C.used to be a waste dump.
D.suffered from industrial waste,untreated sewage and algae.小题5:The underlined phrase “sprang up” in the sixth paragraph means______
A.develop quickly
B.produce goods quickly
C.come to life
D.grow up
最佳答案:
小题1:D
小题2:D
小题3:B
小题4:D
小题5:A
答案解析:
太湖蓝藻横生,水污染严重危及无锡市民的生活用水。
小题1:D细节判断题。从文章第四段最后一句和第五段第一句可知蓝藻繁殖的条件为高温、少雨,水中富含磷等化学物质。由此可判断答案为D。
小题2:D推理判断题。从文章最后一段“首先要考虑环境的安全,如果喝不到干净的水,呼吸不到新鲜的空气,经济发展就全无意义了。”可知答案为D。
小题3:B主旨大意题。太湖蓝藻横生,水污染严重危及无锡市民的生活用水,用该标题新颖醒目。
小题4:D细节判断题。太湖受工厂污水、废物及蓝藻污染从而水质变差,无法饮用。
小题5:A词语释意题。spring up 意为appear suddenly or develop quickly.
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅