James Cleveland Owens was the son of a far
时间:2024-03-13 13:59:00 栏目:学习方法
题目内容:
James Cleveland Owens was the son of a farmer and the grandson of black slaves. His family moved to Cleveland when he was 9.There, a school teacher asked the youth his name.
"J.C., "he replied.
She thought he had said "Jesse", and he had a new name.
Owens ran his first race at age 13.After high school, he went to Ohio State University. He had to work part time so as to pay for his education. As a second year student in the Big Ten games in 1935, he set even more records than he would in the Olympic Games a year later.
A week before the Big Ten meet, Owens accidentally fell down a flight of stairs. His back hurt so much that he could not exercise all week, and he had to be helped in and out of the car that drove him to the meet. He refused to listen to the suggestions that he give up and said he would try, event by event. He did try, and the results are in the record book.
The stage was set for Owens victory at the Olympic Games in Berlin the next year, and his success would come to be regarded as not only athletic but also political. Hitler did not congratulate any of the AfricanAmerican winners.
"It was all right with me, "he said years later."I didn’t go to Berlin to shake hands with him, anyway."
Having returned from Berlin, he received no telephone calls from the president of his own country, either. In fact, he was not honored by the United States until 1976, four years before his death.
Owens Olympic victories made little difference to him. He earned his living by looking after a school playground, and accepted money to race against cars, trucks, motorcycles and dogs.
"Sure, it bothered me, "he said later." But at least it was an honest living. I had to eat."
In time, however, his gold medals changed his life."They have kept me alive over the years, "he once said. "Time has stood still for me. That golden moment dies hard."
小题1:
Owens got his other name "Jesse" when.
A. he went to Ohio State University
B. his teacher made fun of him
C. his teacher took "J. C."for "Jesse"
D. he won gold medals in the Big Ten meet
小题2:
In the Big Ten meet,Owens
A.hurt himself in the back
B.succeeded in setting many records
C.tried every sports event but failed
D.had to give up some events小题3:
We can infer from the text that Owens was treated unfairly in the US at that time because.
A.he was not of the right race
B.he was the son of a poor farmer
C.he didnˊt shake hands with Hitler
D.he didnˊt talk to the US president on the phone小题4:
When Owens says "They have kept me alive over the years ",he means that the medals.
A.have been changed for money to help him live on
B.have made him famous in the US
C.have encouraged him to overcome difficulties in life
D.have kept him busy with all kinds of jobs小题5:
What would be the best title for the text?
A.Jesse Owens, A Great American Athlete
B.Golden Moment — A Lifetime Struggle
C.Making A Living As A Sportsman
D.How To Be A Successful Athlete
最佳答案:
小题1:C
小题1:B
小题1:A
小题1:C
小题1:A
答案解析:
略
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅