> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Kong Zi , also called Confucius (551-479 B

时间:2024-03-13 05:08:55 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Kong Zi , also called Confucius (551-479 B」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/432323.html
题目内容:

Kong Zi , also called Confucius (551-479 B.C) , and Socrates(苏格拉底) (469-399 B. C) lived only a hundred years apart , and during their lifetimes there was no contact (联系)between China and Greece, but it is interesting to look at how the world that each of these great philosophers(哲学家) came from shaped their ideas , and how these ideas in turn ,shaped their societies.

Confucius suggested the Golden Rule as a principle for the conduct of life:” Do not do to others what you would not want others to do to you.” He assumed that all men were equal at birth, though some bad more potential than others, and that it was knowledge that set men apart. Socrates focused on the individual, and thought that the greatest purpose of man was to seek wisdom. He believed that the superior class should rule the inferior(下层的)classes.

For Socrates, the family was of no importance, and the community of little concern. For Confucius, however, the family was the centre of the society, with family relations considered much more important than political relations.

Both men are respected much more today than they were in their lifetimes.

小题1:Which of the following is TURE according to the first paragraph?

A.Socrates and Confucius had much in common,

B.Confucius had much influence on Socrates’ ideas.

C.The societies were influenced by the philosophers’ ideas.

D.There were cultural exchanges between China and Greece.小题2:Socrates shared with Confucius the idea that .

A.all men were equal when they were born

B.the lower classes should be ruled by the upper class

C.the purpose of man was to seek freedom and wisdom

D.people should not ask others to do what they did not want to小题3:What made some people different from others according to Confucius?

A. Family.

B.Potential(潜力).

C.Knowledge.

D.Community.

最佳答案:

小题1:C

小题2:C

小题3:C

答案解析:

小题1:细节题。根据第一段最后一句shaped their societies.

小题2:推理题。根据文章第二段可知

小题3:推理题。根据第二段第三行it was knowledge that set men apart.可知。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。