The hardworking businessman Jones used to
时间:2024-03-13 04:39:19 栏目:学习方法
题目内容:
The hardworking businessman Jones used to work all day in his shop and so hard-working was he that at times he would make the sparks(火星) fly from his hammer.
The son of Mr. Smith, a rich neighbor, used to come to see him every day and for hours and hours he would enjoy himself watching how the man worked.
“ Young man, why don’t you try your hand to learn to make shoe tacks (钉) , even if it is only to pass the time ? ” said Jones. “ Who knows, one day, it may be of use to you .”
The lazy boy began to see what he could do. But after a little practice he found that he was becoming very skilled and soon he was making some of the finest tacks.
Old Mr. Smith died and the son because of the war lost all his goods. He had to leave home and was forced to live in another country. It so happened that in this village there were many shoemakers who were spending a lot of money buying tacks for their shoes and even at times when they paid high prices they were not always able to get what they wanted, because in that part of the country there was a high demand for soldiers’ shoes.
Our young Mr. Smith, who was finding it difficult to earn his daily bread, remembered that once upon a time he had learned the art of making tacks and had the sudden idea of making a bargain with the shoemakers. He told them that he would make the tacks if they would help to get him settled in the workshop. The shoemakers were only too glad of the offer. And after a while, Mr. Smith found that he was soon making the finest tacks in the village.
“ How funny it seems, ” he used to say, “ even making tacks can make money. My trade is more useful to me than all my former riches.”
小题1:The young man learnt to make shoe tacks because ___________.
A.his father told him to
B.he wanted to learn a skill
C.Jones encouraged him to
D.he just wanted to pass his time小题2:Which of the following is TRUE according to the passage ?
A.Old Mr. Smith enjoyed making the shoe tacks.
B.Jones had said the young man must be in need of the skill.
C.The higher prices they paid, the more tacks the shoemakers would get.
D.The young man earned his living by his skills learnt when he was young.小题3:What can we learn from the story ?
A.Practice makes perfect.
B.Skill makes life easy.
C.A good beginning makes good ending.
D.Every man has his gift.
最佳答案:
小题1:C
小题2:D
小题3:B
答案解析:
本文讲述了一个简单的故事,告诉大家技能的重要性。
小题1:推理题。根据文章第三段可知是Jones鼓励她这样做的。
小题2:主旨大意题。通读全文可知答案为D。
小题3:推理题。根据文章最后一段可知答案为B,技巧能让生活更容易,人人都要有一项技能。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅