> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Lie in bed, by an open window, and listen…

时间:2024-03-13 03:12:00 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Lie in bed, by an open window, and listen…」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/430658.html
题目内容:

Lie in bed, by an open window, and listen…

“No air conditioning? How can you sleep?” a friend asks, horrified. I tell her my family has decided to shut the air conditioner off and reduce our electric bill. On this first night of our cost-cutting plan, it’s only 85 degrees. We’re going to suffer, but the three kids complain anyway.

They have grown up in 72-degree comfort, protected from the world outside.

“It’s too hot to sleep,” my 13-year-old daughter complains. “I’m about to die from this heat,” her brother complains down the hall. “Just try it tonight,” I tell them. In truth I’m too tired to turn for long. My face is sweaty, but I lie quietly listening to the cricket choirs outside that remind me of childhood.

The neighbor’s dog howls. Probably a passing squirrel. It’s been years since I took the time to really listen to the night.

I think about grandma, who lived to 92 and still helped with my mom’s gardening until just a few weeks before she died. And then, I’m back there at her house in the summer heat of my childhood. I move my pillow to the foot of grandma’s bed and turn my face toward the open window. I turn the pillow, hunting for the cooler side.

Grandma saw me turn over and over. “If you just watch for the breeze(清风),” she said, “you’ll cool off and fall asleep.” I stare at the filmy white curtain, willing it to move. Lying still, waiting, I suddenly notice the life outside the window. The bug chorus. Neighbors, porch(门廊)-sitting late, speak in unclear words that calm me.

“Mom, did you hear that?” my seven-year-old son cries, “I think it was an owl(猫头鹰)family.”

“Probably,” I tell him, “just keep listening…”

Without the working air conditioner, the house is peaceful, and the natural night noises seem close enough to touch. I hope I’m awake tonight when the first breeze comes in.

小题1:On the first night of the writer’s cost-cutting plan, her children ______.

A.live a comfortable life as usual

B.begin to be unhappy

C.are protected from the world outside

D.are about to die from the heat小题2:The author talks about her grandmother and her childhood to show that ______.

A.people used to live a hard life

B.people at that time were hardworking

C.it’s OK for people to live a simple life

D.she has learned a great deal from her grandma小题3:In the writer’s eyes, her children are ______.

A.free from parents’ protection

B.full of dissatisfaction with life

C.dependable because of parents’ love

D.lacking in real test of hardships in life小题4:Which of the following titles best suits the passage?

A.Waiting for the Breeze.

B.An Interesting Experience.

C.Life at Present and Life in the Past.

D.Different Times, Different Children

最佳答案:

小题1:B

小题2:C

小题3:D

小题4:A

答案解析:

文章讲述作者在夏天不开空调让孩子体验生活的艰难,也通过回忆奶奶和自己的童年在说明没有现代设备,我们一样可以活得很好!

小题1:细节题。根据第四段第一行“It’s too hot to sleep,” my 13-year-old daughter complains. “I’m about to die from this heat。

小题2:推理题。作者提及自己的奶奶和童年为了向大家说明人们以前没有空调等现代设备一样过得很好。

小题3:推理题。作者这样做就是为了让孩子们体验生活的艰难。

小题4:主旨大意题。文章讲述作者在夏天不开空调让孩子体验生活的艰难,也通过回忆奶奶和自己的童年在说明没有现代设备,我们一样可以活得很好!本题可以利用排除法,BCD和文章根本不搭,A项可以在文章最后一句看出来。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。