Jean-Michael Lourdis was a promising young
时间:2024-03-12 20:10:10 栏目:学习方法
题目内容:
Jean-Michael Lourdis was a promising young pianist. But when the young man played, it seemed to him, as if his hands were iron. He worried so much about his playing that he became oversensitive (过度敏感的) to the comments of his playing. Unfortunately, in those days, a critic(批评家) was not considered a critic, unless he found something wrong. This attitude of the critics would often leave the young man ready to give up his dream and return home.
He was invited to play in Helsinki. The rich, the famous, the leaders of State were all there. Jean-Michael had one of those days when everything went wrong. That night as he played, he felt as if it were the worst concert of his young life. The next day, in the newspapers, some of the comments were so unkind. The young musician was painful.
That day, as he sat in his hotel room in total despair(绝望), there came a knocking at his door. He had a visitor.The famous Finnish composer(作曲家) Jean Sibelius had come by to congratulate the young pianist on his performance. Jean-Michael asked how he thought of that and began to quote some of the newspaper critics. “ Hands of iron. No imagination. Little skill. No joy. Don't you hear what they say?” he asked.
Jean Sibelius looked at young Jean-Michael and said, “Remember, son, there is no city in the world where they have erected a statue(雕像) for a critic.”
小题1:According to the passage, Jean-Michael Lourdis _______.
A.was a bad pianist
B.cared too much about what the critics had said
C.refused to play in Helsinki
D.was praised highly by the critics小题2:A critic in those days usually _______.
A.found fault with musicians' performances
B.said kind and encouraging words to musicians
C.helped musicians become famous
D.asked more people to go to concerts小题3: The young musician was painful because _________.
A.he was very strict with himself
B.he didn’t trust himself
C.some of the comments were so unkind
D.he felt lonely in his hotel room小题4:Jean Sibelius came to visit the young musician because ________.
A.he wanted to tell the young man the critics were right
B.he wanted to tell the young man not to lose his temper at that time
C.he wanted to tell the young man his performance was great
D.he wanted to tell the young man to respect the critics’ opinion
最佳答案:
小题1:B
小题2:A
小题3:C
小题4:C
答案解析:
文章介绍了一个很有前途的年轻钢琴家,但是他太在乎评论家的说法,在一次表演后评论很不友好,所以这个年轻的音乐家很痛苦,这时Jean Sibelius却来祝贺这个年轻人的精彩的表演。并告诉他不要太在乎评论家的说法。
小题1:细节题:从第一段第三句话He worried so much about his playing that he became oversensitive (过度敏感的) to the comments of his playing.可知 Jean-Michael Lourdis太在乎评论家的说法,选B。
小题2:推理题:第一段第四句话Unfortunately, in those days, a critic(批评家) was not considered a critic, unless he found something wrong.可知现在批评家经常批评别的音乐家。选A
小题3:细节题:从第二段倒数第二句话The next day, in the newspapers, some of the comments were so unkind. The young musician was painful.可知有的评论很不友好,所以这个年轻的音乐家很痛苦。选C
小题4:细节题:第三段句子The famous Finnish composer(作曲家) Jean Sibelius had come by to congratulate the young pianist on his performance. 可知Jean Sibelius是来祝贺这个年轻人的精彩的表演的。选 C
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅