I have a good memory of my grandfather,Jac
时间:2024-03-12 20:05:36 栏目:学习方法
题目内容:
I have a good memory of my grandfather,Jack. He was sitting in his armchair in the front room.
I sat next to him. We were reading aloud,our heads bent over the page in front of us,a finger marking the words;separated by seven decades,brought together by words. It's a common scene in British families;however,in our case,the usual order of things is reversed(颠倒).Granddad had been blind since I was tiny,so I was reading to him.When reading aloud,people usually read something that's of interest to the listener. So I didn't read children's books;I read the sorts of things Granddad liked to hear about. Much of the vocabulary in Granddad’s reading material was far beyond me. When I met unfamiliar words,I'd spell them out.
Granddad would help me. It must have been painful for him to hear news;but he never hurried me along or complained. Our reading wasn't really about getting knowledge. It was a way for us to spend time together.
My grandfather wasn't always blind. He had been a good carpenter(木匠).The first Christmas of my parents' marriage,he built my mother a bookcase,which now belongs to my son Jonah,providing a link between four generations.
I was a fortunate child;I spent a lot of time with my grandfather,and he opened the world to me in a particular way. Reading was our way of building a relationship that has had a lasting effect on me. In the school holidays,I sometimes accompanied him on trips to the seaside with the local association for the blind. This might seem strange,but I felt that my personal value was realized because I could finally do something for Granddad.
A decade later,I found a position in a nursing home,which reminded me of my early experiences;reading to senior citizens was a connection back to Granddad. More than simple conversation,reading aloud is a connection between two individuals and it can have a big emotional(情感的)effect on elderly people.
小题1:What can we know from the first paragraph?
A.The author's grandfather was born blind.
B.The author is seventy years younger than her grandfather.
C.The author often sat opposite to her grandfather while reading.
D.It's quite common in Britain that children read to their grandfathers.小题2:Why didn't the author choose to read children's books?
A.To expand her knowledge.
B.To make her vocabulary bigger.
C.To show off in front of her grandfather.
D.To satisfy the needs of her grandfather.小题3:How did the author feel during the trips with Granddad?
A.Proud.
B.Troubled.
C.Curious.
D.Embarrassed.
最佳答案:
小题1:B
小题2:D
小题3:A
答案解析:
作者在文中回忆了祖孙二人一起读书的场景,因为祖父失明,所以小小的作者就充当起了祖父的眼睛,给他念书念报,而且陪他一起去海边,在做这些事情的过程中作者感觉非常骄傲自豪,体会到了帮助别人是自我价值的一种体现。
小题1:B细节理解题。根据首段中separated by seven decades,可知祖孙二人相差70岁,故选B。
小题2:D细节理解题。根据文中When reading aloud,people usually read something that's of interest to the listener. So I didn't read children's books;可知D为正确选项。
小题3:A推理判断题。从文章最后 but I felt that my personal value was realized because I could finally do something for Granddad.可知作者认为帮助祖父是自我价值的体现,由此可知A选项正确。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅