> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

“Mom, I have cancer.” These four words cat

时间:2024-03-12 19:41:17 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「“Mom, I have cancer.” These four words cat」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/425433.html
题目内容:

“Mom, I have cancer.” These four words catapulted my son and me on a journey that lasted two years. On that day I felt a wave of paralyzing fear.

Scott was the oldest of my four children. He was 33 years old and a successful assistant principal at SamRayburn Hifht School in Pasadena, Texas. He and his wife Carolyn were busy raising four active children. Scott was 6’2’’, weighed 200 pounds and had never been sick a day in his life.

A few month earlier a mole(痣)on his neck had changed color. “Dr.Warner called,” Scott said that spring morning. “It’s melanoma.(黑素瘤)” I tried to comfort him, naming all the people I knew who had survived skin cancer. Yet, I felt small tentacles of fear begin to wrap around my chest.

Our next stop was MDAnderson, the famous cancer hospital in Houston. Scott had surgery at the end of May and was scheduled for radiation treatments over the summer recess. “There is an 80 percent chance it won’t reoccur,” the doctors said. At the end of summer, all his tests came back negative and Scott was back at school in the fall. However, in December, Scott discovered a lump on his neck. It was examined and the result came back “malignant.(恶性的)” We now realized that Scott fell into the 20 percent category. I could feel the tentacles tightening around my chest. He entered the hospital for an aggressive treatment, a combination of interferon and interleukin.

After five months of treatment, he had radical surgery on his neck. The test results were encouraging, only three of the 33 lymph nodes(淋巴结) removed were malignant. We were very hopeful.

For the next six months, Scott’s follow-up visits went well. Then in October, X-ray revealed a spot on his lung. The spot was removed during surgery and the doctors tried to be optimistic. It was a daily battle to control the fear and panic each setback brought.

In January, he was diagnosed as having had a “disease explosion.” The cancer had spread to his lungs, spine and liver and he was given three to six months to live. There were times during this period when I felt like I was having a heart attack. The bands constricting my chest made breathing difficult.

When you watch your child battle cancer, you experience a roller coaster of emotions. There are moments of hope and optimism but a bad test result or even an unusual pain can bring on dread and panic.

Scott was readmitted to the hospital for one last try with chemotherapy. He died, quite suddenly, just six weeks after his last diagnosis. I was completely destroyed. I had counted on those last few months.

The next morning I was busy notifying people and making funeral arrangements. I remember having this nagging feeling that something was physically wrong with me. It took a moment to realize that the crushing sensation in my chest was gone. The thing every parent fears the most had happened. My son was gone. Of course, the fear had been replaced by unbearable sorrow.

After you lose a child, it is so difficult to go on. The most minimal tasks, combing your hair or taking a shower, becoming monumental. For months I just sat and stared into space. That spring, the trees began to bloom; flowers began to pop up in my garden. Friendswood was coming back to life but I was dead inside.

During those last weeks, Scott and I often spoke about life and death. Fragments of those conversations kept playing over and over in my mind.

“Don’t let this ruin your life, Mom.”

“Make sure Dad re models his workshop.”

“Please, take care of my family.”

I remember wishing I could have just one more conversation with him. I knew what I would say, but what would Scott say? “I know how much you love me, Mom. So just sit on the couch and cry.” No, I knew him better than that. Scott loved life and knew how precious it is. I could almost hear his voice saying, “Get up Mom, Get on with your life. It’s too valuable to waste.”

That was the day I began to move forward. I signed up for a cake decorating class. Soon I was making cakes for holidays and birthdays. My daughter-in-law told me about a writing class in Houston. I hadn’t written in years, but since I was retired I decided it be time to start again. The local college advertised a Life Story Writing class that I joined. There I met women who had also lost their children. The Poet Laureate of Texas was scheduled to speak at our local Barnes and Noble. I attended and joined our local poetry society. I never dreamed that writing essays and poems about Scott could be so therapeutic. Several of those poems have ever been published. In addition, each group brought more and more people into my life..

I don’t believe you ever recover from the loss of a child. Scott is in my heart and mind every day. However, I do believe you can survive.

Scott fought so bravery to live and he never gave up. He taught me that life is a gift that should be cherished, not wasted. It has taken years to become the person I am today. The journey has been a difficult, painful process but certainly worth the effort and I know that my son would be proud.

小题1:How old was Scott probably when he died?

A.33

B.35

C.37

D.40小题2:What does the underlined sentence “ The bands constricting my chest made breathing difficult” probably imply?

A.It implies that Scott’s mother was likely to have a heart attack.

B.It implies that there was something wrong with Scott’s mother’s chest.

C.It implies that Scott’s mother was very upset and panic because of Scott’s severe illness.

D.It implies that the cancer had spread to her chest just like her son.小题3:Which of the following statements best shows the author’s feeling about Scott’s death?

A.It was a daily battle to control the fear and panic each setback brought.

B.She felt a wave of fear.

C.She felt a feeling of fear begin to wrap around her chest.

D.The fear had been replaced by unbearable sorrow.小题4:From Scott and his mother’s conversation, we can know that Scott is ________.

A.considerable

B.humorous

C.determined

D.sensitive小题5:The author intends to tell us that___________.

A.it takes a long time to make a person recover from the shock of losing a child

B.Scott is proud of his mother

C.life is full of happiness and sorrow.

D.We’d better make our life count instead of counting your days.小题6:What might be the best title of the passage ?

A.Life is valuable

B.Grieving and Recovery

C.Love and sorrow

D.Alive or dead

最佳答案:

小题1:B

小题2:C

小题3:D

小题4:A

小题5:D

小题6:B

答案解析:

本文讲述了一位母亲在儿子患病和去世后的一段心路历程,从害怕失去儿子的恐惧到失去儿子后的悲痛,然后到重新找到生活的动力。在作者的叙述中我们不仅感受到了深深的母爱,也领悟到了人生的真谛:生命不在于长短,而在于活着的意义。

小题1:B细节理解题。从文章开头... a journey that lasted two years. 和...He was 33 years old可知当Scott去世时是35岁,故答案选B。

小题2:C推理判断题。根据上文内容可知Scott的癌症已经扩散,从情理上做为母亲的作者内心应该是痛苦,不安的。所以C选项正确。

小题3:D细节理解题。根据文中My son was gone. Of course, the fear had been replaced by unbearable sorrow.可知D选项正确。

小题4:A推理判断题。A体贴的;B幽默的;C意志坚强的;D敏感的。从Scott对母亲的叮嘱“Don’t let this ruin your life, Mom.”“Make sure Dad re models his workshop.”“Please, take care of my family.可知在自己身患绝症,不久就要离世的时候,Scott还在想着别人,由此可知A选项正确。

小题5:D推理判断题。根据最后作者的感悟可知作者讲述这件事的目的就是告诉大家生命是值得珍惜的,人活着要有意义。所以D选项正确。

小题6:B主旨大意题。在文中作者讲述了自己在儿子患病期间的紧张恐惧和儿子过世后的悲痛,但是后来却在回忆和儿子的对话中意识到了儿子的坚强,意识到了生命的真正意义,从此振作了起来。由此可知文中内容就是讲述自己的痛苦和振作的过程,故B选项正确。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。