My parents always raised me to have strong
时间:2024-03-12 19:17:17 栏目:学习方法
题目内容:
My parents always raised me to have strong values and hold firm to my confidence in life, and this was never more proved than when a situation arose when it would be easy for most people to ignore it.
A gentleman at my father’s work smelled awful and neglected his behavior, and as the months went by, he showed signs of confusion. After being told to pick up papers at another building, he would be found sitting at his desk staring at his shoes; after being reminded (to which he would completely believe he hadn’t been told the first time), he would be found once again sitting at his desk in the same position. This happened to worsening degrees over a few months and his coworkers either ignored it or were ignorant to this due to a lack of social association with the man.
My father began to mentally record all of this and finally sat down with him one day when he was found two hours after work was out, sitting in his car, looking like he didn’t know where to go. Apparently the gentleman was in the beginning/middle stages of Alzheimer’s and there was someone who used his forgetfulness as a reason to ask him for money every few days. My father took this man to a hospital (for the first time in years) to be properly treated, and then got a caretaker to watch over his condition. He then went to the man’s house and helped him sort out all of his financial matters and get his retirement set up; they went to the bank and had a government worker ensure that his bills would be paid for and his children would no longer get to treat him like a personal ATM.
That my father took his much personal time to help another man that so many had forgotten or would choose to neglect, or even make fun of, truly shows his character.
小题1:The author presents this passage by ______.
A.telling an instructive story
B.describing his father
C.reasoning with some facts
D.giving causes and effects小题2:What can we infer from the passage?
A.The gentleman was ignored by his co-workers.
B.The gentleman was so serious that no one liked him.
C.The gentleman was good at communication with his co-workers.
D.The gentleman was in great need of help because of his illness.小题3: In the eyes of the author, his father is ______.
A.hopeful
B.strict
C.stubborn
D.helpful小题4:Which proverb is suitable for the story?
A.A friend in need is a friend indeed.
B.A friend to all is a friend to none.
C.Friendship cannot stand always on one side.
D.False friends are worse than open enemies.
最佳答案:
小题1:A
小题2:D
小题3:D
小题4:A
答案解析:
文章讲的爸爸在朋友得了老年痴呆症的时候,别的人都忽视了他,但是爸爸却伸出了援助之手,所以是患难朋友才是真正的朋友。
小题1:写作手法题:文章第一段的句子:My parents always raised me to have strong values and hold firm to my confidence in life,说明父母让我要有坚定的人生观并对自己要自信,下文是讲了爸爸帮助一个患老年痴呆症的人的故事,来证明这句话,选A
小题2:推理题:从第二段的描述可知这个人得了老人痴呆症,总是健忘,这时他是需要帮助的,选D
小题3:细节题:从第三段的句子:My father took this man to a hospital (for the first time in years) to be properly treated, and then got a caretaker to watch over his condition.可知作者认为他的爸爸是乐于助人的,选D
小题4:主旨题:文章讲的爸爸在朋友得了老年痴呆症的时候,别的人都忽视了他,但是爸爸却伸出了援助之手,所以是患难朋友才是真正的朋友。选A
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅