It was the first snow of winter – an excit
时间:2024-03-12 13:12:52 栏目:学习方法
题目内容:
It was the first snow of winter – an exciting day for every child but not for most teachers. Up until now, I had been old enough to dress myself, but today I would need some help. Miss Finlayson, my kindergarten teacher, had been through first snow days many times, but I think she may still remember this one.
I managed to get into my wool snow trousers. But I struggled with my jacket because it didn’t fit well. It was a hand-me-down from my brother, and it made me wonder why I had to wear his ugly clothes. At least my hat and scarf were mine, and they were quite pretty. Finally it was time to have Miss Finlayson help me with my boots.
In her calm, motherly voice she said, “By the end of winter, you will all be able to put on your own boots.” I didn’t realize at the time that this was more a statement of hope than of confidence.
I handed her my boots and stuck out my foot. Like most children, I expected grown-ups to do all the work. After much pushing, she managed to get the first one into place and then, with a sigh, worked the second one on too.
I announced, “They’re on the wrong feet.”
She struggled to get the boots off and went through the joyless task of putting them on again.
“They’re my brother’s boots, you know,” I said. “I hate them!”
Somehow, from long years of practice, she managed to act as though I wasn’t an annoying little girl, She pushed and pushed, less gently this time. With a greater sigh, seeing the end of her struggle with me, she asked, “Now, where are your mittens(连指手套)?”
I looked into her eyes and said, “I didn’t want to lose them, so I hid them in the toes of my boots.”
小题1:The little girl was more satisfied with her__________-.
A.trousers
B.jacket
C.boots
D.hat小题2:Miss Finlayson had difficulty with the girl’s second boot mainly because_____.
A.the girl got them from her brother
B.the girl put something in them
C.they were on the wrong feet
D.they did not fit the girl well小题3:Why does the author say Miss Finlayson would remember that first snow day?
A.Because the little girl was in her brother’s clothes.
B.Because it was the most exciting day of the winter.
C.Because the little girl played a trick on her.
D.Because the little girl wore a pretty scarf.
最佳答案:
小题1:D
小题2:B
小题3:C
答案解析:
文章讲述了一个调皮的女孩作弄老师的故事,最后老师也被弄的不耐烦,所以老师会一直记住那天。
小题1:细节理解题。根据文中第二段可知帽子是她自己的而且很漂亮,而夹克和靴子是她哥哥穿过的,她根本不喜欢,故选D。
小题2:推理判断题。文章末尾I looked into her eyes and said, “I didn’t want to lose them, so I hid them in the toes of my boots.”说明了靴子难穿上的主要原因是手套在里面,故选B。
小题3:推理判断题。能读全文可知调皮的小女孩捉弄了她的老师,所以老师会一直记住那天。故选C。
点评:集中考查了推理题,要求考生在仔细阅读文章的基础之上,认真的推敲全文,准确的定位,合理的判断。关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅