My parents were in a huge argument, and I
时间:2024-03-12 12:14:04 栏目:学习方法
题目内容:
My parents were in a huge argument, and I was really upset about it. I didn’t know who I should talk with about how I was feeling. So I asked Mom to allow me to stay the night at my best friend’s house. Though I knew I wouldn’t tell her about my parents’ situation, I was looking forward to getting out of the house. I was in the middle of packing up my things when suddenly the power went out in the neighborhood. Mom came to tell me that I should stay with my grandpa until the power came back on.
I was really disappointed because I felt that we did not have much to talk about. But I knew he would be frightened alone in the dark. I went to his room and told him that I’d stay with him until the power was restored. He was quite happy and said, “Great opportunity(机会)”
“ What is ?” I asked.
“ To talk, you and I,” he said. “To hold a private little meeting about what we’re going to do with your mom and dad, and what we’re going to do with ourselves now that we’re in the situation we are in.”
“But we can’t do anything about it, Grandpa,” I said, surprised that here was someone with whom I could share my feelings and someone who was in the same “boat” as I was.
And that’s how the most unbelievable friendship between my grandfather and me started. Sitting there in the dark, we talked about our feelings and fears of life—from how fast things change, to how they sometimes don’t change fast enough. That night, because the power went out, I found a new friend, with whom I could safely talk about all my fears and pains, whatever they may be.
Suddenly, the lights all came back on. “Well,” he said, “ I guess that means you’ll want to go now. I really like our talk. I hope the power will go out every few nights!”
小题1: I wished to get out of the house because ______________
A.I was angry about my parents’ quarrel(争吵)
B.I found nobody to share my feelings with
C.I wanted to escape from the dark house
D.I planned to tell my friend about my trouble小题2:Grandpa was happy to see me because _____________
A.he could discuss the problem with me
B.he had not seen me for a long time
C.he was afraid of darkness
D.he felt quite lonely小题3:What can be inferred from the passage?
A.The grandchild was eager to leave.
B.They would have more chats.
C.The lights would go out again.
D.It would no longer be dark.
最佳答案:
小题1:B
小题2:A
小题3:B
答案解析:
文章介绍父母争吵使作者感到没有人可以分享自己的感受,但是突然的停电使作者发现有个新的朋友可以交流自己的想法,就是他的爷爷。
小题1:细节题。根据第一段第二句I didn’t know who I should talk with about how I was feeling可知。作者发现么有人可以分享他的感受。选B。
小题2:推理题。由第四段第一句“To talk, you and I”可知。此处是对上文He was quite happy and said, “Great opportunity.”的解释。可知爷爷认为他可以和我讨论这个问题。选A。
小题3:细节题。文章结尾Grandpa所说的话I guess that means you’ll want to go now. I really like our talk. I hope the power will go out every few nights!表明了态度。爷爷想和作者多谈一谈。选B.
点评:文章介绍父母争吵使作者感到没有人可以分享自己的感受,但是突然的停电使作者发现有个新的朋友可以交流自己的想法,就是他的爷爷。本文细节题居多,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置。仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅