> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

Today many people say that women have the

时间:2024-03-12 11:09:51 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「Today many people say that women have the」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/417698.html
题目内容:

Today many people say that women have the same chance as men in society. But this was not always so. In the past, women all over the world had to fight to get the same chance as men in education and jobs. Many people said that women should not receive much education because they would not do as well as men when they went to work.

One woman who showed that women should have the same chance was Marie, a scientist. In the 1800s scientists knew that a metal, uranium, gave off radiation. They also knew how much radiation came from his element. But they didn’t know what this radiation was like; they wondered why and how uranium gave off radiation. Marie Curie set out to answer these questions. In one of her experiments she was studying a certain material which, she knew, contained uranium, But it gave off 4 times as much radiation as usually does. What could explain this fact? Marie Curie thought that there must be another source of radiation in this material.

In 1898 Marie Curie set out to find out this new source of radiation, which she named “radium”. Her husband, who was also a scientist, helped her. They set up a laboratory in an old building behind a school. For four years Curies searched, doing many experiments, And one morning in 1902 Marie found the source of the radiation.

Marie Curie proved to the world that there was element that gave off radiation. And she also proved to the world that, if women are given truly equal chance, they can really help society.

小题1:The scientists of Marie Curie’s day knew .

A.that uranium gave off radiation

B.that radium gave off radiation

C.that there was some radium in uranium

D.that uranium and radium both gave off radiation小题2:The Curies found the element radium .

A.with other scientists’ help

B.by asking some famous scientists

C.by doing many experiments

D.with their teachers’ help小题3:In the past many people thought .

A.that women must get the same chance as men in education and jobs

B.that women should receive much education

C.that women should get good jobs

D.that women could not do the work well小题4:Marie Curie proved to people .

A.that there was a new element uranium

B.that there was a new element radium

C.that women could do their work as well as men if they were really given the same conditions

D.both B and C

最佳答案:

小题1:A

小题2:C

小题3:D

小题4:D

答案解析:

小题1:细节题。由文中的这句In the 1800s scientists knew that a metal, uranium, gave off radiation.可知答案选A。

小题2:细节题。由文章第二段和第三段可知居里夫妇做了很多的实验,终于发现了镭元素,故答案选C。

小题3:推断题。由第一段的In the past, women all over the world had to fight to get the same chance as men in education and jobs. Many people said that women should not receive much education because they would not do as well as men when they went to work.可知过去人们认为女人不会像男人一样把工作做好,故答案选D。

小题4:细节题。由最后一段的Marie Curie proved to the world that there was element that gave off radiation. And she also proved to the world that, if women are given truly equal chance, they can really help society.可知答案选D。

点评:文章通过对镭是如何被发现的来说明居里夫人这个人物对世界科学方面所做的贡献,同时更说明了女人也可以像男人一样把工作做好,只要给予她们平等的机会和权利。文章思路清晰,主旨鲜明,带着问题,通读全文,找寻答案。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

最新

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。