If you have ever been discouraged(受挫) beca
时间:2024-03-12 10:22:16 栏目:学习方法
题目内容:
If you have ever been discouraged(受挫) because of failure(失败), please read on. Usually, achieving(实现) what you set out to do is not the important thing. Let me explain.
Two brothers decided to dig a deep hole behind their house. As they were working, a couple of older boys stopped by to watch.
“What are you doing?” asked one of the visitors.
“We plan to dig a hole all the way through the earth!” one of the brothers answered excitedly.
The older boys began to laugh, telling the younger ones that digging a hole all the way through the earth was impossible. After a long silence, one of the diggers picked up a jar full of spiders(蜘蛛), worms and a lot of insects. He removed the lid(揭开盖子) and showed the wonderful contents to the visitors who were laughing at them. Then he said quietly and confidently, “Even if we don’t dig all the way through the earth, look what we found along the way!”
Their goal was far too difficult, but it made them dig. And that is what a goal is for—to make us move in the direction we have chosen. In other words, it sets us to digging!
But not every goal will be fully achieved. Not every job will end successfully. Not every hope will come to pass. Not every love will last. But when you fall short of your aim, perhaps you can say, “Yes, but look at what I found along the way! Look at the wonderful things which have come into my life because I tried to do something!” And I believe it is the joy in the journey, in the end, that truly matters.
小题1:The writer told us the story to ________ .
A.advise us to treats(对待) our failures fairly
B.persuade us to make an aim for our lives
C.encourage us to learn from the two brothers
D.prove that failure helps us make achievements小题2:What’s the best title of the passage?
A.Failure is the mother of success
B.When there is a will, there is a way
C.No pains, no gains
D.Joy in the journey小题3:Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Digging a hole all the way through the earth is impossible.
B.The writer thinks that the two brothers will reach their goal one day.
C.A goal is something that makes us want to dig holes.
D.Everyone can succeed if he sets a practical goal.
最佳答案:
小题1:A
小题2:D
小题3:A
答案解析:
本文用一个故事,来讲述了一个道理,人们应该有目标,并为实现该目标而付出自己的劳动,尽管这个目标有可能实现不了,而在做的过程中却得到了自己的快乐是非常重要的。
小题1:这是写作意图题。根据when you fall short of your aim, perhaps you can say, “Yes, but look at what I found along the way! Look at the wonderful things which have come into my life because I tried to do something!故选A。
小题2:这是标题归纳题。根据I believe it is the joy in the journey, in the end, that truly matters.文章的最后一句是中心句,故选D。
小题3:这是细节理解题。根据我们已有的知识,可知应选A。
点评:作标题归纳题时应注意:在阅读文章时,要注意文章中反复出现或强调的信息,寻找与文章主题相关的信息,找出概括全文的核心词汇。确认选项内容是否切中文章的中心论题,也就是要看选项内容与作者的写作目的是否一致。从整篇文章出发归纳概括出文章的标题,要防止本末倒置、主次不分。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅