When middle-aged Alex quit his job and mad
时间:2024-03-12 08:45:54 栏目:学习方法
题目内容:
When middle-aged Alex quit his job and made up his mind to become a self-employed writer, no one could tell for sure whether he would succeed or not. He found a cold storage room in a building, set up a used typewriter and settled down to work.
After a year or so, however, Alex began to doubt himself. He found it was difficult to earn his living by selling what he wrote. But Alex determined to put his dream to the test—even though it meant living with uncertainty and fear of failure. This is the shadowland (虚幻世界) of hope, and anyone with a dream must learn to live there.
One day Alex got a call,“We need an assistant, and we’re paying $6,000 a year.” $6,000 was real money in 1960. It would enable Alex to get a nice apartment ,a used car and more. Besides, he could write in his spare time. As the dollars were dancing in Alex’s head, something cleared his senses. He had dreamed of being a writer--full time. “Thanks, but no,” Alex said firmly and swiftly, “I’m going to stick it out and write.”
After Alex got off the phone, he pulled out everything he had: two cans of vegetables and 18 cents. Alex put the cans and cents into a paper bag, saying to himself, “There’s everything you’ve made of yourself so far. I’m not sure I ever felt so low.”
Finally his work was published in 1970.Instantly he had the kind of fame and success that few writers ever experience. The shadows had turned into focus of attention.
Then one day, Alex found a box filled with things he had owned years before. Inside was a paper bag with two cans and 18 cents. Suddenly he pictured himself working in that cold storage room. It reminds Alex, and anyone with a dream, of the courage and persistence(坚毅) it takes to stay the course(持续到底) in the shadowland.
小题1:Why did Alex give up his job?
A.Because he didn’t like the working conditions.
B.Because he couldn’t earn enough to make a living.
C.Because he wanted to be a full-time writer.
D.Because he felt he had no potential in his job.小题2:What did Alex express when he answered the call?
A.He refused the job offer.
B.He was willing to give them a hand.
C.He expected them to pay him more money.
D.He would write in his spare time.小题3:What kind of person is Alex?
A.determined
B.modest
C.shy
D.brave小题4:Which of the following can summarize the passage best?
A.Look before you leap
B.Two heads are better than one.
C.Hold on to your dream, and it will come true.
D.A bird in hand is worth two in the bush.
最佳答案:
小题1:C
小题2:A
小题3:A
小题4:C
答案解析:
文章主要讲述了Alex为了实现自己做作家的梦而进行的努力,最后取得成功的故事。
小题1:细节题。根据第一段第一句When middle-aged Alex quit his job and made up his mind to become a self-employed writer,和第三段可知答案是C。
小题2:事实判断题。根据第三段:“Thanks but no,” Alex said firmly and swiftly ,“I’m going to stick it out and write.”可知答案为A。。
小题3:推理判断题。根据全文尤其是最后一段可知他是有决心的人,答案是A。。
小题4:主旨大意题。根据全文尤其是倒数第二段可知答案 选C.
点评:对于细节考查较多,要求考生抓住文章脉络和中心思想。阅读可以先读题目再读文章,这样可以提高阅读的效率和解题的速度。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅