Ray Travers sat back at the large desk, an
时间:2024-03-12 08:20:08 栏目:学习方法
题目内容:
Ray Travers sat back at the large desk, and looked around his plush(豪华的)office. He was tired
Ray's eyes stopped at a painting on the wall. It was a gift given by an old friend,Bull,as a farewell gift when he left his hometown He recalled the life spent in that small town; pleasant times. The many hours he spent talking to his good friend, and the tales he was told about hunting in the Africa of old.
Memories flowed back more than ten years; he remembered how he enjoyed hearing about the wonderful hunting,and how he wished he could have shared those times.
Ray opened his desk drawer and brought out a wooden box. He opened the lid and exposed a work of art,a hand-made hunting knife. This was a gift from Bull,given to Ray more than 20 years ago. It was one of the first knives Bull had made, and Ray had called it "Zambezi",the river where Bull had been so many times.
He closed the box and sat upright at his desk;he was driving himself hard, and deserved a break. Things were going well with the business,everything running smoothly. He could afford a week off!
He went back home. A week in the hometown would be like going back in history. "Man, it's going to be good,”Ray said aloud,as he turned onto the highway and watched the city lights fast disappearing,as he looked in the rearview mirror. The powerful car going its way through the night, headlights piercing(穿透)the darkness. Memories danced through the man's mind. Memories of good times,when he knew what it was to relax, to talk,and to really visit.
Slowly entering town he looked around. Ray sat in his car, looking at the old building,smiling. Inside it was almost as though it was the same people as 15 years ago.
小题1:We learn from the text that __________.
A. Ray's old friend, Bull, is a painting artist
B. Ray visited Africa together with Bull many times
C. Ray and Bull often went hunting together
D. Ray left his hometown more than ten years ago小题2:Which of the following words can best describe Ray's feeling about going back home?
A. Worried
B. Excited
C. Calm
D. Nervous小题3:It can be inferred from the text that________.
A. Ray was a successful businessman
B. Ray had a hard time in the hometown
C. Ray's hometown was a small remote mountain village
D. Ray was the first promising young man in the hometown小题4:What may the author talk about in the paragraph that follows the text?
A. Ray's childhood spent in his hometown.
B. Why Ray left his hometown alone.
C. The situation in Ray's hometown.
D. How Ray went into business.
最佳答案:
小题1:D
小题2:B
小题3:A
小题4:C
答案解析:
本文是篇记叙文,讲了一位离别家乡十多年的成功的生意人想起了自己的家乡和朋友,正好自己有假期,就回家乡去看一看。当他发现家乡的一切还是那样熟悉时,他开心的笑了。
小题1:根据Memories flowed back more than ten years; he remembered how he enjoyed hearing about the wonderful hunting,and how he wished he could have shared those times,故选D。
小题2:根据Slowly entering town he looked around. Ray sat in his car, looking at the old building,smiling. Inside it was almost as though it was the same people as 15 years ago,故选B。
小题3:根据Things were going well with the business,everything running smoothly. He could afford a week off!故选A。
小题4:根据Inside it was almost as though it was the same people as 15 years ago.
可知接下来文章会讲述Ray故乡的情况,故选C。
点评:这篇文章非常简单,先看问题,再带着问题仔细阅读短文,理解了全文内容,很容易选出正确答案。阅读注意事项:
1、关注连词,分析文章逻辑结构。
2、聚焦代词,明辨指代关系。
3、抓住关键词语,利用平行结构、上下文(包括定义、释义、举例、对比、标点)进行判断与推理。
4、了解一些构词法,从词根的特殊含义入手。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅