> 新闻资讯 > 学习方法学习方法 订阅

One day when the famous American scientist

时间:2024-03-12 08:14:57 栏目:学习方法
【导读】:4304目录(https://www.4304.cn)在线提供,学习方法「One day when the famous American scientist」,供学习方法爱好者免费阅读。本文地址:https://www.4304.cn/news/414177.html
题目内容:

One day when the famous American scientist Edison was on his way home, a young man stopped him and required to have a word with him. Edison accepted his request.

The young man asked, “How can you invent so many things and achieve your fame?”

The scientist said, “It seems that you have been thinking of becoming famous every day.” The young man nodded, “Yes. I have been dreaming of being a person as notable(著名的) as you. Every minute I am thinking of how to become reputable. I don't know when I can achieve my fame (名声,名望).”

Edison told him, “Don’t worry, young man. If you want to be a famous man this way, you will have to wait until you die!”

“Why should I?” the young man was puzzled.

Edison said, “What you dream is actually a high building. You never think of how to build it with bricks(砖块). Thus the building will never come into reality(现实). However, your story can serve as a mirror. People will remember you because of your illness and laziness. They will often speak of your name while they give warnings to their children. Aren’t you a notorious(声名狼藉) person by then?”

小题1:What happened to Edison when he was on his way home?

A.A beggar stopped him

B.A robber stopped him

C.A man wanted to speak to him

D.A man wanted to have words with him小题2:The man asked Edison to tell him ________.

A.how to invent new things

B.how to become famous

C.how he became a nobleman

D.how to become a scientist小题3:After hearing his talk, the young man was puzzled because Edison told him ______.

A.he would die before he was famous

B.he would be famous before he died

C.he would die after he was famous

D.he would never be famous小题4:The man didn’t achieve his fame because _______.

A.his wish was too high

B.he was too stupid

C.he didn’t learn from others

D.he was short of hardworking spirit (精神)小题5:The story mainly tells us ________.

A.a person needs high spirit

B.one shouldn’t dream of becoming famous

C.only by hard work can one’s wish come into reality

D.one person shouldn’t be idle and lazy小题6:The man and Mr. Edison had a talk _______.

A.in the classroom

B.in the street

C.in the lab

D.at home

最佳答案:

小题1:C

小题2:B

小题3:A

小题4:D

小题5:C

小题6:B

答案解析:

本文通过爱迪生对这个年轻人的一番话告诉我们做任何事情都要脚踏实地,只有那样才会成功。

小题1:C 细节题。根据第一段第一句One day when the famous American scientist Edison was on his way home, a young man stopped him and required to have a word with him.说明C正确。

小题2:B 细节题。根据文章第三行The young man asked, “How can you invent so many things and achieve your fame?”说明这个年轻人想的如何成名。故B正确。

小题3:A 细节题。根据Edison told him, “Don’t worry, young man. If you want to be a famous man this way, you will have to wait until you die!” “Why should I?” the young man was puzzled.说明他对爱迪生的说法很困惑,故A正确。

小题4:D 推理题。根据文章倒数4,5行“What you dream is actually a high building. You never think of how to build it with bricks(砖块). Thus the building will never come into reality(现实).说明他缺少的是努力工作,缺少的脚踏实地的精神,故D项正确。

小题5:C 主旨大意题。本文通过爱迪生对这个年轻人的一番话告诉我们做任何事情都要脚踏实地,只有那样才会成功。故C项正确。

小题6:B 推理题。根据文章第一段One day when the famous American scientist Edison was on his way home, a young man stopped him and required to have a word with him. Edison accepted his request.说明这两个人的对话是发生在爱迪生回家的路上,故是在大街上的。故B正确。

点评:本文告诉我们要想成功,就一定要努力,要脚踏实地。考查细节题较多,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法即先读题然后带着问题快速阅读短文找出与问题有关的词语或句子再对相关部分进行分析对比找出答案。

考点核心:

人物传记类文章的文体特征:

人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

标签:

版权声明:

1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。

2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。

3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。

4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

学习方法推荐

本网站所有的文章都转载与网络(版权为原作者)我们会尽可能注明出处,但不排除来源不明的情况。转载是处于提供更多信息以参考使用或学习、交流、科研之目的,不用于商业用途。转载无意侵犯版权,如转载文章涉及您的权益等问题,请作者速来电话和邮件告知,我们将尽快处理。