My grandma whom we all called Nanny was a
时间:2024-03-12 08:05:23 栏目:学习方法
题目内容:
My grandma whom we all called Nanny was a solid, first-generation, Italian immigrant. She came to this country with her family on a tiny ship during World War I when she was only 8 years old. During the trip she survived stormy seas,little food, and an attack by a German U-boat. After getting here,her large family worked hard to build a new life in America. They never had much money but were rich in love.
One day,when I was about 5 or 6 years old, my parents and brothers went on a trip. It was just me and Nanny in the house for the weekend. Nanny seemed so happy to be taking care of me all by herself. She made me a special breakfast that first morning. However, all I could do was to complain about how the food was not how Mom always made it. Nanny quietly put down the plate and went into the living room. I followed a minute later and saw that she had tears in her eyes. It was the first time I had ever seen my strong and proud grandmother cry and I was the one who had caused it.
I walked over to Nanny, climbed on her lap, and for the first time in my short life I did something else too. I apologized without being told to and asked Nanny to forgive me. She smiled, rubbed my head, and told me I was a good boy even though I didn’t feel like one then.
That memory just like my Nanny’s love will stay in my heart forever. It is a sign of both strength and wisdom. Asking for forgiveness helps us to learn, to grow, and to love.
小题1:Nanny,s family immigrated to America mainly because _____.
A.they suffered starvation in their homeland
B.they wanted to start a rich life in the new land
C.they tried to get away from the terrible climate
D.their country was in war and they needed peace小题2:The boy complained to Nanny that the food _____.
A.wasn't cooked the way his mom did
B.was served a bit later than usual
C.was prepared in a special way
D.was just to his parents,taste小题3:When seeing Nanny crying in the living room, the author felt _____.
A.surprised
B.ashamed
C.shocked
D.annoyed小题4:The author mainly wants to tell us that _____.
A.forgiveness can be beneficial to people asking for it
B.hardships can make children more indifferent
C.grandparents are more tolerant than their grandchildren
D.family ties can sometimes be misused
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:B
小题4:A
答案解析:
本文讲述了作者和奶奶之间的一次不愉快的经历,后来发现自己错了,寻求奶奶的原谅。奶奶很宽宏的谅解了我,使我对她的爱铭记在心,而深受启发。
小题1:细节题。She came to this country with her family on a tiny ship during World War I when she was only 8 years old. During the trip she survived stormy seas,little food, and an attack by a German U-boat.可知,他们一家人移居到美国主要是因为第一次世界战争爆发,他们为了躲避战争,故选D。
小题2:细节题。However, all I could do was to complain about how the food was not how Mom always made it.可知,我抱怨的是她所做的食物并不是按我妈妈那种方式做的,所以选A。
小题3:细节题。从倒数第二段I apologized without being told to and asked Nanny to forgive me.可知,作者感到很愧疚,故选B。
小题4:细节题。从最后一段可知,勇敢的去向别人寻求谅解,有助于帮助我们学习、成长和充满爱心。故选A。
点评:本文记叙的内容不难理解,对于此类记叙文的题目要把握好文章事情发展的主线,把握好人物、情节及时间的关系。从这些方面对文章做一个整体的理解,同时也要结合题目,将题目和文章内容进行对比,如此,答题就不难了。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅