Nanjing-style paper cutting is an importan
时间:2024-03-12 08:00:03 栏目:学习方法
题目内容:
Nanjing-style paper cutting is an important part of Chinese paper cutting. It is known for its different designs, simplistic but graceful shapes, finely cut lines and unique skills. Zhang Fanglin is a leading figure in the Nanjing-style paper cutting. Zhang was born in a paper-cutting family. He is the fourth generation to continue the family’s paper-cutting skills. Taught by his father, he began to learn paper cutting in his childhood. In 1963 when he was only 14 years old, he started his artistic career in a local folk handicraft factory. Over the past decades, Zhang has created many works and developed excellent skills. In 1985, Zhang was admitted into Nanjing Municipal Fine Arts Company, creating and designing paper cuts. Throughout his artistic career, Zhang has absorbed characteristics and elements(元素)of various styles of paper cutting and created a large number of creative paper-cutting works. Thanks to his great contributions, he won many national prizes and was awarded the title of “National Master Artist in Handicraft Art”.
As a leading figure, Zhang Fanglin has been invited to more than 30 countries and regions around the world, showcasing his paper-cutting skills. In the 2010 Shanghai World Expo, Zhang showcased his new creations of gold foil-embedded paper cutting works.
小题1:What is the passage mainly about?
A.Chinese paper cutting.
B.Nanjing-style paper cutting.
C.A paper cutting family.
D.A paper cutting artist.小题2:How old was Zhang Fanglin when he was admitted into Nanjing Municipal Fine Arts Company?
A.36.
B.14.
C.22.
D.18.小题3:What can we infer from the passage?
A.Nanjing-style paper cutting is the most important part of Chinese paper cutting.
B.Zhang is a creative artist who knows different styles of paper cutting well.
C.Zhang won many international prizes because of his great contributions.
D.All the members of the family taught Zhang how to design paper cuts.
最佳答案:
小题1:D
小题2:A
小题3:B
答案解析:
本文介绍了著名的剪纸大师Zhang Fanglin的故事
小题1:D 主旨大意题。根据文章内容,尤其是第二段As a leading figure, Zhang Fanglin has been invited to more than 30 countries and regions around the world说明本文介绍的是一位剪纸的艺术大师,故D正确。
小题2:A 推理题。根据文章第一段In 1963 when he was only 14 years old说明他是1949年出生的。In 1985, Zhang was admitted into Nanjing Municipal Fine Arts Company说明这一年他36岁,故A正确。
小题3:B 推断题。根据第一段倒数2,3行Zhang has absorbed characteristics and elements(元素)of various styles of paper cutting and created a large number of creative paper-cutting works说明他吸收了很多的艺术元素,故在他的作品里也有展示,故B正确。
点评:本文介绍了著名的剪纸大师Zhang Fanglin的故事,从题目设置的角度看,本题侧重对学生把握文章中心思想的考查,所以遇到这类题后,要注意把握好文章结构,了解文章中心意思,找到各段落中心句。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅