The drug store was closing for the night.
时间:2024-03-12 07:53:46 栏目:学习方法
题目内容:
The drug store was closing for the night. Young Alfred Higgins, the shop-assistant, was ready to go home. Mr. Carr, the boss, stared at him and said: “Hold on, Alfred. Maybe you'd be good enough to take the things out of your pockets and leave them here before you go.”Alfred's face got red. After a little hesitation, he took out what he had stolen. Mr. Carr said, “Maybe I should call your mother and let her know I'm going to have to put you in prison.”
Alfred thought his mother would come rushing in, eyes burning with anger. But, to his surprise, she arrived wearing a smile. “Hello, I'm Alfred's mother. Is he in trouble?”she said. Mr. Carr was surprised, too. He had expected Alfred's mother to come in nervously, shaking with fear, asking with wet eyes for a mercy for her son. But no, she was most calm, quiet and pleasant and was making Mr. Carr feel guilty…. Soon Mr. Carr was shaking his head in agreement with what she was saying. “Of course”, he said, “I don't want to be cruel. You are right. Sometimes, a little good advice is the best thing for a boy at certain times in his life and it often takes the youths long time to get sense into their heads.”And he warmly shook Mrs. Higgins's hand.
Back home, without even looking at Alfred, she said, “You are a bad luck. It is one thing after another, always has been. Why do you stand there so stupidly? Go to bed.”In his bedroom, Alfred heard his mother in the kitchen. There was no shame in him, just pride in his mother's strength. He felt he must tell her how great she was. As he got to the kitchen, he saw his mother drinking a cup of tea. He was shocked by what he saw. His mother's face was a frightened, broken one. It was not the same cool, bright face he saw earlier in the drug store. As she lifted the tea cup, her hand shook. And some of the tea splashed on the table. Her lips moved nervously. She looked very old. He watched his mother without making a sound. The picture of his mother made him want to cry. He felt his youth coming to an end. He saw all the troubles he brought his mother in her shaking hand and the deep lines of worry in her grey face. It seemed to him that this was the first time he had ever really seen his mother.
小题1:The reason why Mr. Carr felt guilty was that ________.
A.he found Alfred was in fact innocent
B.he should have called a policeman in first
C.Alfred's mother appeared polite and gentle
D.he thought he was partly responsible for it小题2:Which of the following is probably said by Mrs. Higgins while talking to Mr. Carr?
A.“Please, for God's sake, you know, he is just a kid.”
B.“I can't believe it! You are treating my son like that!”
C.“You know, it takes time for a youth to truly grow up.”
D.“Punishment makes sense because it teaches about the law.”小题3:What does the underlined phrase "his mother's strength"(Para. 3) refer to?
A.Mrs. Higgins's calmness and communicating skills.
B.Mrs. Higgins's attitude towards parental sufferings.
C.Mrs. Higgins's love and care for her son Alfred.
D.Mrs. Higgins's greatness as a woman.小题4:After the incident, young Alfred would probably ________.
A.feel ashamed of her mother
B.change his attitudes towards life
C.learn to live an independent life
D.hate Mr. Carr for hurting her mother
最佳答案:
小题1:C
小题2:C
小题3:A
小题4:B
答案解析:
文章讲述Alfred在商店偷了东西后,妈妈的反应和做法,以及回家后妈妈的态度,这些都足以让Alfred改变,重现做人。
小题1:细节题:从第二段的句子:But no, she was most calm, quiet and pleasant and was making Mr. Carr feel guilty….可知答案是C
小题2:推理题:从第二段Mr. Carr 说的话it often takes the youths long time to get sense into their heads.可知答案是C
小题3:推理题:结合第二段的内容she was most calm, quiet and pleasant可知是因为妈妈的冷静和交流能力。选A
小题4:推理题:从最后一段的句子:He felt his youth coming to an end.可知他以后会改变的。选B
点评:这篇文章考查推理题较多,题目要我们理解有些重点的句子。集中考查了句意理解题,要求考生有较强的细节理解能力。
考点核心:
人物传记类文章的文体特征:
人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。
版权声明:
1、本文系转载,版权归原作者所有,旨在传递信息,不代表看本站的观点和立场。
2、本站仅提供信息发布平台,不承担相关法律责任。
3、若侵犯您的版权或隐私,请联系本站管理员删除。
4、本文由会员转载自互联网,如果您是文章原创作者,请联系本站注明您的版权信息。

订阅